Ardeşen, Rize'de Lazların en fazla nüfusu sahip olduğu ve lazcanın en çok konuşulduğu yerdir. Ardeşen denilince akla tulum, atmaca ve doğal güzellikler gelir.

Ardeşen konum olarak turizm ölgesi olan Ayder, Çamlıhemşin yaylaları, Zila Kale`ye açılan bir kapıdır. Ardeşen insanı mertliği ile anılır, atmacacılık en çok Rize`nin Ardeşen ilçesinde yapılır. İlçenin eskileri lazcayı bilmektedir.

Ardeşen, son zamanlarda bölgedeki gelişen turizm hareketiyle birlikte rafting ve yayla turizmiyle ön plana çıkmaya başlamıştır. İlçenin en önemli akarsuları Fırtına Deresi, Yeniyol Deresi, Dolana Çay ve Konak Deresi'dir.

Çamlıhemşin İlçesi Çamlıhemşin İlçesi

Uzun yıllar Roma ve Bizans İmparatorluğunun yönetimi altında kalan Ardeşen, daha sonraTrabzon Rum Pontus İmparatorluğu`nun yönetimine girmiştir. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet, Rum Pontus İmparatorluğu'nu yıkınca Ardeşen bir süre özerk kalmıştır. Şemsettin Sami ve Ali Cevat`ın eserlerinde Ardeşen, Trabzon Vilayeti Sancağının Atina Kazası'na bağlı bir kasaba biçiminde tanımlanmakta, halkın tümüyle Türk olduğu kaydedilmektedir. Daha önce Pazar İlçesinin bucak merkezi olan Ardeşen, 1 Mart 1953 tarihinde İlçe olmuştur.

İlçenin Ardeşen adını alması bir rivayete göre şöyledir; Yavuz Sultan Selim Trabzon Sancak Beyi iken, Osmanlı tahtına sahip çıkmak ister ve bu amacı gerçekleştirmek için Kepa Sancak Beyi olan oğlunun yardımına gerek duyar. Yardım almak için sahil boyu bölgeden geçerken Fırtına Deresinde ağaç parçalarını görür. Bölge tamamen boş, bataklık ve çalılıktır. Çevresindekiler, kendisine bölgede kimsenin yaşamadığını söylediğinde; Yavuz Sultan Selim deredeki ağaç parçalarını göstererek 'Bu belde tenha değil, bakın dere yonga taşıyor. Bu yörenin 'ardı şendir' yani yüksek kesimlerde yerleşim birimleri olduğunu ifade eder. Ardışen sözcüğü zamanla halk dilinde Ardeşen olarak yerleşir. Ardeşen 1916 yılında Ruslar tarafından işgal edilmiş ve 1918 yılında ise kurtulmuştur. 10 Mart ilçenin Kurtuluş Günü olarak kutlanır.

İlçenin yüzölçümü 743 km² dir. Doğusunda Fındıklı, batısında Pazar, güneyinde Altıparmak Dağları ve kuzeyinde Karadeniz ile çevrilmiş olup, kıyı uzunluğu 10 km dir.

Sahilden 50 km kadar iç kısımlara uzanır. Bölgede Doğu Karadeniz Dağlarının uzantıları ve tepeleri yer alır. İlçenin akarsuları Fırtına Deresi, Durak Deresi, Tunca Deresi, Işıklı Deresi, Dolana Çayı ve Yeniyol Deresi'dir.

Karadeniz ikliminin koşulları İlçe için de geçerli olup, kıyı kısımları ılık ve bol yağışlıdır. İç kısımlara gidildikçe iklim sertleşir. Yıllık ortalama sıcaklık 14–15 C derecedir.

Sarp ve engebeli arazi yapısının ve ikliminin de etkisiyle İlçe'nin bitki örtüsü, genelde 700–2.300 metre yüksekliğindeki kısımları kaplayan ormanlar oluşturmaktadır. Tarıma elverişli arazi % 13, orman alanı % 24, çayır mera alanı % 32, taşlık, kayalık, akarsu ve yerleşim alanı % 31'dir.

GÜNCEL BİLGİLER

Yüzölçümü: 743 km²
Nüfusu: 42.572 ( 2022 ADNKS verilerine göre )
Köy ve Mahalle Sayısı: 40 köy 20 mahalle
İl Merkezine Uzaklığı: 45 km.
Posta Kodu: 53400
Kaymakam: Ekrem Çeçen
Belediye Başkanı: Avni Kahya (AK Parti)

Editör: Haber Merkezi