Fındık hasadının ne zaman başlayacağının henüz valilik tarafından açıklanmadığını anımsatan Fatsa Ziraat Odası Başkanı Kibar, 2 hafta sonra sahil kesiminde fındık hasadının başlayabileceğini belirtti.

Erken hasat edilen fındığın depo ömrünün kısa olduğunu ifade eden Oda başkanı Kibar, mevsimsel olarak fındığın geçtiğimiz yıla göre 10 gün erken olgunlaştığını söyledi.

Fındık üreticilerinin ürünlerini hasat etmede acele etmemelerini isteyen Kibar, üreticilerin ilgili kurumların açıkladığı hasat tarihlerine mutlaka uymaları gerektiğini kaydetti.

Fındığın en randımanlısının kendiliğinden yere dökülenin olduğunu anlatan Kibar, Türkiye'de ismi bilinen 18 ayrı fındık çeşidi olduğunu ve her fındık çeşidinin kendine göre olgunlaşma tarihi olduğunu anlattı.

Ordu'da ağırlıklı olarak palas, kara ve çakıldak gibi fındıkların yetiştiğine işaret eden Kibar, bu fındıkların olgunlaşma tarihinin farklı zamanlara denk geleceğinden hasatlarının da olgunlaşma tarihlerine göre yapılmasını önerdi.

Üreticinin genellikle hasat zamanı bütün çeşitleri aynı anda topladığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Kibar, 'Bu doğru bir uygulama değil. Henüz olgunlaşmamış fındığın çuvala konulması aflotoksin oluşumunu tetikliyor. Haliyle bu da ürünün kalitesine yansıyor. Erken hasat edilen fındığın ayrıca depo ömürleri kısa oluyor.' dedi.

Kibar, erken hasat edilen fındıklarda nem oranının yüksek olması nedeniyle kurutma işleminin uzun sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi