Erdil, çocuklarda yaz sporu sakatlanmalarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, okulların tatil olmasıyla boş vakitleri doldurmak amacıyla çocukların sıklıkla yaz spor okullarına gönderildiğini hatırlatarak, çocukların spor yaparken sakatlanmalar yaşanmaması için veliler ve spor eğitimcilerinin daha dikkatli olması gerektiğini belirtti.
Çocukluk çağındaki sakatlıkların, kemik ve kıkırdak dokuların gelişim aşamasında olmasından dolayı ileride kalıcı sakatlıklara ve şekil bozukluklarına yol açabildiğine dikkati çeken Erdil, şunları kaydetti:
'Doğru antrenman teknikleri ve çocuğun yaşına göre seçilecek spor branşı son derece önemli. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda yüzme veya jimnastik gibi kontak temasın olmadığı sporlar daha sık önerilir. Erken yaşta başlatılan basketbol, futbol gibi kontak temas içeren sporlarda ise özellikle doğru eğitmenlerin ve doğru spor okullarının seçilmesi hayati önem taşır. Çocuğun yaşına uygun olarak belirlenecek antrenman programları kas ve iskelet gelişimi açısından çok etkilidir.
Spor yaralanmalarında, erişkinlerde yapılan tedavi yöntemlerine göre çocuklarda yapılan tedavi yöntemleri farklılık gösteriyor. Çocukların eklem büyüme kıkırdakları açık olduğu ve büyümeye devam ettikleri için tedavide yapılabilecek hatalar ileride çocuklarda kalıcı sakatlıklara, deformitelere, eklem şekil bozukluklarına neden olabiliyor. Bu açıdan ailelerin ve spor eğitmenlerinin en küçük sakatlanmada dahi dikkatli olmaları, çocuk sporcuları hastaneye getirmeleri gerekiyor.'
- 'Yaralanmamak için doğru ayakkabı seçimi önemli'
Doç. Dr. Mehmet Erdil, ayak bileği yaralanmalarının genel olarak spor yaralanmaları içinde en sık görüleni olduğunu, bunun için özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, yaz okullarında tenis, basket ve futbol gibi sporlar yapılacağı zaman ayakkabı seçiminin sakatlanmaların önlenmesi açısından önem kazandığını vurguladı.
Havuza giden çocuklarda havuz etrafındaki kaymalara bağlı düşmeler olabileceği için ailelerin çocuklarını özellikle uyarması ve yüzme hocalarının da bu konuda dikkatli olması gerektiğine işaret eden Erdil, 'Havuz etrafında kaygan zemindeki düşmelere bağlı basit sıyrıklardan kafa travmalarına, kırık ve çıkıklara kadar çeşitli derecelerde yaralanmalar görülebiliyor. Bu durumda ilk yardım eğitimi almış, doğru müdahaleyi yapabilecek spor eğitmenleri hazırda bulunmalı.' ifadelerini kullandı.
Erdil, her çocuğun yeteneklerinin üst düzeyde olduğu bir spor dalının mutlaka bulunduğunu, çocuğun hangi spora yatkın olduğunun bilinmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
'Spora yatkınlığını saptama açısından spor eğitmenlerinin rolü çok önemli. 6 ila 8 yaşına kadar özellikle jimnastik ve yüzme sporları diğer sporlara olan yatkınlığı artıracağı gibi, çocuğun spor disiplininde büyümesini de sağlıyor. Daha sonra yapılacak testlerde, vücut yapısının anatomik özelliklerinin değerlendirildiği testlerde, ayrıca eklemlerdeki ve bağlardaki gevşekliğinin mevcut olup olmamasına göre jimnastik veya kontak sporlarda başarı önceden ön görülebilir.'