Whois bilgilerinde alan adı sahibinin adı, soyadı, telefon numarası, e posta adresi ve alan adının kayıt edildiği domain firmasının bilgileri yer alır. Whois bilgisi alan adının güvenliği için mutlaka güncel olmalıdır.

Whois bilgileri domain alma işlemi yapılırken tam ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır. Alan adı konusunda dünyadaki yetkili tek kurum olan ICANN, domain sahiplik bilgileri güncel olmayan alan adlarını askıya alabilmekte hatta tescil edilen domain'i iptal etme yetkisine sahiptir. Bu nedenle domain tescil ederken, whois bilgilerinizin eksiksiz ve doğru olarak girildiğinden emin olun.

Whois Sorgulama Nedir?

Whois Sorgulama, kayıtlı bir alan adının sahiplik bilgilerinin görüntülenmesini ve alan adı sahibinin iletişim bilgilerinin öğrenilmesini sağlayan sorgulama sistemidir. Whois sorgulama işlemi domain firmalarının Whois Sorgulama sayfaları üzerinden ya da sadece whois sorgulama sistemi bulunan web siteleri üzerinden kolayca yapılabilmektedir. Whois sorgulaması yaparak, alan adı kime ait olduğunu hızlıca öğrenebilirsiniz.

Whois sorgulama işlemi ile aynı zamanda bir alan adının hangi domain firması üzerinden kayıt edildiğini görebilirsiniz. Alan adının ilk tescil edildiği tarih, yenileme tarihi, tescil bitiş tarihi, tescil süresine kalan gün sayısı, host edildiği firma bilgileri ve NS bilgileri gibi pek çok özelliği görüntüleyebilirsiniz. Domain whois sorgulama, bir alan adı hakkında tüm detaylardan oluşmaktadır.

Eğer domain sahibi kim? diye merak ediyorsanız, en iyi sorgulama sonuçları için Vargonen Whois Sorgulama servisini önerebiliriz. Menüde yer alan domain sekmesinin altında 'Whois Sorgulama' sekmesine tıklayıp, açılan sayfadaki sorgulama barına, alan adını yazarak birkaç saniye içinde tüm domain whois bilgilerine ulaşabilirsiniz., alan adı sahibi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Domain Whois Bilgileri Gizlenir mi?

Domain whois sorgulama işlemi her ne kadar bir alan adı için istenilen tüm bilgilerin öğrenilmesi tarafında kolaylık sağlasa da aynı zamanda kişisel verilerin de üçüncü kişiler tarafından öğrenilmesine ve bu bilgilerin kötü amaçlarla kullanılabilmesine olanak sağlayabilir. İnternette güvenliğe önem veren kullanıcılar, alan adı whois gizleme özelliğini kullanabilirler.

Whois bilgilerini gizlemek için alan adınızın kayıtlı olduğu firmanın domain kontrol paneline giriş yaparak, 'Alan Adı' sekmesine, sonrasında ilgili alan adının 'Özelliklerine' geliniz. Pek çok domain firmasında bu ekranda 'Whois Gizleme' özelliği için bir alan bulunmaktadır. Siz de alan adı bilgilerinizin başkaları tarafından görünmesini istemiyorsanız, alan adı whois gizleme özelliğini kullanabilirsiniz.

Whois gizleme işlemi bazı domain firmalarında ücretsiz olarak sunuluyor olsa da normalde ücretli bir servistir. Türkiye'de ve dünyada domain kayıt hizmeti sağlayan büyüklü küçüklü binlerce domain firması, whois gizleme hizmetini ücretli olarak sunmaktadır. Firmadan firmaya değişkenlik gösteren whois gizleme servisi, ortalama yıllık 1,5$'dır.

Whois Gizleme Neden Önemlidir?

Alan adı tescil bilgilerinizin içerisinde size özel kişisel bilgileriniz bulunmaktadır. Bu veriler dünyada alan adı otoritesi olan ICANN tarafından depolanır. Whois bilgileri kötü niyetli kişiler tarafından kullanılarak tarafınıza manevi ve geri dönüşü imkansız maddi zararlar verebilirler.. Domain sahiplik bilgilerinizde bulunan telefon numarası bilginizi kullanarak size istenmeyen SMS gönderimi yapabilirler.

Telefon ile ulaşarak para talep edebilir ya da domain'i almak için baskı yapabilir, e-posta bilgilerinizi kullanarak istenmeyen mail (spam) gönderebilir. Hatta adres bilgileriniz ile size kolaylıkla ulaşabilir. Bu tür kötü durumlar ile karşılaşmamak için alan adı whois gizleme özelliğini kullanabilirsiniz. Alan adınızı whois koruma özelliği olmadan da kullanabilirsiniz.

Whois Bilgileri Doğru mudur?

Whois bilgileri 3 kısımdan oluşur. Bunlardan bir tanesi, alan adının kayıtlı olduğu domain firmasına ait olan bilgilerdir. Bir diğer kısım, alan adının host edildiği, yani bir web sitesi yayınlamak için yönlendirildiği hosting sunucusuna ait NS bilgilerinin olduğu kısımdır. Son olarak da 3. kısımda alan adı sahibinin iletişim bilgilerinin yer aldığı bölüm bulunur.

Bir domain whois sorgulaması yaptığınızda, alan adının kayıtlı olduğu firma bilgileri ile host edildiği IP ve NS bilgileri kesinlikle doğrudur. Bu kısım ICANN sisteminden otomatik olarak geldiği için manipülasyon yapılamamaktadır ve kesin olarak doğru bilgilerden oluşmaktadır. Buna göre bir alan adının hangi firmada kayıtlı olduğunu ya da host edildiğini öğrenebilirsiniz.

Ancak kişiler veriler olduğu yerde bulunan iletişim bilgileri, ad soyad, TC numarası gibi bilgiler için aynı kesinlik yoktur. Kullanıcılar bu alanları çok önemsemediği için ya da verilerinin başkaları tarafından görünmesini istemediği için yanlış bilgilerle doldurabiliyor. Bu durumda telefon numarası, e-posta adresi gibi bilgiler yüzde yüz doğru verilerden oluşmaktadır diyemeyiz.

Tam da bu durumlara karşı ICANN'in son yıllarda getirdiği bir yaptırım mevcuttur. ICANN bazı dönemlerde, özellikle üzerinde bir süre işlem yapılmayan domainlerin sahiplerine bir e-posta adresi göndererek, iletişim bilgilerinin güncelliğini kontrol eder, tespit ettiği hataları ileterek düzeltilmesi konusunda talepte bulunur. ICANN'den böyle bir e-posta aldıysanız eğer, burada yer alan işlemleri en kısa sürede yapmanızı gerekmektedir.

Whois bilgilerinin yanlış olması ya da eksik bilgilerin yer alması ilk etapta alan adınızın askıya alınmasına neden olur. Askıya alınan domain, her ne kadar hala size ait olsa da askıda olduğu için kullanılamaz durumdadır. Eğer whois bilgilerinizi düzenlememekte ısrar ederseniz, bunun sonucu alan adınızın elinizden alınmasına kadar gidebilir.

Editör: Haber Merkezi