Türkiye'nin Ordu'dan sonra en fazla fındık üreten kenti olan Samsun'da Tarım İl Müdürü İbrahim Sağlam, fındık kurdu ile mücadele konusunda üreticileri uyardı. Fındığın ana zararlısının fındık kurdu olduğunu hatırlatan Sağlam, 'Beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelere zarar veriyor. Mücadelesi yapılmadığı takdirde önemli oranda verim kaybına neden oluyor. Bununla mücadele için içinde bulunduğumuz bu günler uygundur. Fındık kurdu erginleri öncelikle yeni oluşmakta olan meyvelerde zarar yapar, daha sonraları fındığın meyve kabuğunu hortumunun ucundaki ağız parçalarıyla kemirerek deler ve kabuk içindeki yumuşak etli kısımla beslenir' dedi.
Bir çift fındık kurdu ergininin (dişi ve erkek); beslenme ve yumurta koyma yoluyla yaklaşık 200 meyveye zarar verebileceğini kaydeden Sağlam, 'Meyve içerisinde beslenen larvalar içini tamamen yedikten sonra bir delik açarak dışarı çıkar. Bu şekilde beslendiği fındık meyvelerinin pazar değeri kalmaz. Bu sebepledir ki mücadele, zamanında ve uygun şartlarda yapılmalıdır' ifadelerini kullandı.
Fındık kurdu mücadelesinde, bahçe toprağının çapalanması böcek yoğunluğunu azaltmada etkili olduğunu dile getiren Tarım İl Müdürü İbrahim Sağlam, 'Ancak çapalamada bitki köklerine zarar verilmemelidir. Kimyasal mücadele, ergin fındık kurdu zararlısının ekonomik zarar yapmaya başladığı dönemde, bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlası mercimek iriliğine yaklaşınca yapılmalıdır. Fındık kurdu mücadelesine karar vermek için, 2-3 günde bir güneş doğmadan sabahın erken saatlerinde fındık kurdu sayımı yapılmalıdır. Fındık kurdu popülasyonunun yüksek olduğu yerlerde, tekrar sayım yapılarak zararını engellemek için mayıs sonu ve haziran başında ikinci bir ilaçlama yapılabilir' diye konuştu. (DHA)