Türkiye'nin 6 ay ile en uzun süreli kar altında kalan bölgesi olan ve Bakanlar Kurulu kararıyla 2008 yılında Kış Turizm Sporları Merkezi ilan edilen Rize'nin 2 bin 640 metre yükseklikteki Ovit Dağı için harekete geçiliyor. Ekstrem spor tutkunu iş insanı Ruşen Ekşi tarafından hazırlanan proje ile Ovit Dağı'nda babylift, telesiyej sistemleri kurulacak, amatör ve profesyoneller için kayak pistleri oluşturulacak, kar motorları ile turlar ve kızaklarla kayak aktiviteleri yapılacak. Babylift sisteminin devreye gireceği Ovit Dağı'nda kış oyunları da düzenlenecek. Buzul gölünde yüzme, kayaklı koşu ve helikopterli kayak (heliski) aktiviteleri de yapılabilecek. Konaklama ve günübirlik tesislerin de hizmete gireceği Ovit Dağı, Türkiye'nin yeni kış turizm sporları merkezi olacak.

OCAK AYINDA HİZMETE GİRİYOR

Türkiye'nin önde gelen Uludağ, Palandöken ve Kartalkaya gibi kış turizm merkezlerini planlayan ekibin çalışma yürüttüğü Ovit Dağı'nda, kış turizm sporları merkezi projesinin ilk etabı ocak ayının ortasında tamamlanıyor. Ovit Dağı'nda çalışma yürüten ekip kar motorları ile yamaçlarda amatör ve profesyoneller için oluşturulacak kayak pistlerinin belirlenmesi için keşif yaptı. Ekip, kar motorları ile dik yamaçlardan hızla çıkarak, eğlenceli anlar da yaşadı. Ovit Dağı'na gelen yerli ve yabancı turistlerde kar motorları ile yapılan gösterileri ilgiyle izledi.

'OVİT, TÜRKİYE'NİN SAYILI KIŞ TURİZM MERKEZLERİNDEN BİRİSİ OLACAK'

Ekstrem spor tutkunu iş insanı Ruşen Ekşi, Ovit'i kış turizmine açmak istediklerini söyleyerek, 'Gerekli alt yapıları hazırlıyoruz. Pistlerin yapılabilmesi için pist makineleri, çeşitli aktiviteler olması için kar motorlarını buraya getirdik. İlerleyen dönemde kızak, kayak ekipmanları, kayaklı koşu malzemeleri ve benzeri ekipmanları da buraya getireceğiz. Ocak ayının ortasından itibaren Ovit'i kış turizmine açmayı planlıyoruz. İlk planda yaptığımız tesisler daha küçük ölçekte olacak ardından dünya çapında profesyonel organizasyonlara ev sahipliği yapacak bir kış turizm ve spor aktiviteleri merkezine dönüşeceğiz. Bizim hayalimiz bu yönde. Bu yapılabilir çünkü Ovit Dağı'nın kar kalitesi, kar mevsim uzunluğu pist alanlarının dünyaca ünlü kış turizm merkezlerinden altta kalır yanı yok. Hatta uzmanlar fazlası olduğunu da söylüyorlar. İlerleyen dönemlerde burası Türkiye'nin sayılı kış turizm merkezlerinden birisi olacak' dedi.

OVİT'TE BU YIL KIŞ TURİZMİ BAŞLIYOR

2020'nin Ocak ayının ortasında Ovit'te kış turizm sezonunun açılacağını müjdeleyen Ekşi, 'Bugünden itibaren yurt içi ve yurt dışı tanıtımlara başladık. Profesyonel kayakçıları Ovit'e getirerek onlara burayı tanıtacağız. Onlar sayesinde de burayı daha fazla kişiye anlatacağız. Türkiye'den de sosyal medya fenomenleri, ünlüler, kayak tutkunlarını bölgeye davet ettik. Ocak ayında burada olacaklar. Bu programları görüşüyoruz, bu bölgeyi tanıtıp onlara anlatacağız. Kısa zamanda bu organizasyonlar gerçekleşecek. Biz bölgenin hazır olması için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. İş makineleri, yol açma kar ezme makinelerimiz buraya ulaştırdık. Gerektiği yerde yerel yöneticilerden destek sözü aldık. Burası işler vaziyete geldiğinde bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Günümüz teknolojisinde her şeyi yapmak mümkün. O yüzden biz doğru adımları atmak için planlı bir şekilde çalışmalarımızı yapıyoruz' diye konuştu.

'OVİT KAYAKÇILAR İÇİN KALİTELİ BİR KARA SAHİP'

Ovit Dağı'na dünyanın en kaliteli karlarından birinin yağdığına değinen Ekşi, 'Doğudan gelen kuru hava ile Karadeniz'den gelen nemli havanın birleşmesi sonucu kayakçıların tabiri ile kristal kar buraya yağıyor. Bu durum kayakçılar için uygun pist yaratılmasına sebep oluyor. Bu pistte kayakçılar kaymaktan oldukça keyif alıyorlar. Ovit Dağı'nın 2640 rakımda olmasından dolayı burada yılın altı ayını geçen bir kar sezonu var. Bugünlerde çoğu kayak merkezinde kar yokken biz bir buçuk metre karda keyif yapıyoruz. Bu kar kalınlığı Mayıs ayı sonuna kadar Haziran ayının başına kadar devam ediyor. Bu süreci en iyi şekilde planlamayı düşünüyoruz. Gelecek yıldan itibaren bu bölgede küçük küçük kasabalar oluşturmayı hedefliyoruz. Büyük betonarme yapılara yaylada izin vermiyoruz. Ahşap butik otel tarzında dağ evlerinin bulunduğu küçük küçük kasabalar oluşturmak istiyoruz. Bu şekilde bir mastır planımız var. Bu yolda ilerliyoruz' ifadelerine yer verdi.

'TURİZM 12 AYA YAYILACAK'

Ovit Dağı'nın kış ve yaz turizminde geleceğin yıldızı olacağını belirten iş insanı Ruşen Ekşi, 'Ovit'te çalışmalarımız sadece kış turizmi için değil yazında planlamalarımız var. Yapacağımız küçük kasabalarda turizm hizmeti yaz ve kış aylarında devam edecek. Kışın kış turizm aktiviteleri yazında yaz turizm aktiviteleri olacak. Ovit'te ki turizm işletmeleri yaz ve kış 12 ay açık olacak. Ayrıca festivallerimizi de daha globale taşıyacağız. Hem yöre halkını kucaklayan hem de dünyanın her yerinden ilgi görebilecek organizasyonlar yapacağız. Ovit Yaylası, Ekşioğlu ailesine ait bir yer. Burası sadece akrabalarımıza değil doğru yatırım yapacak herkese açık. Biz temel olarak yaylanın ekolojik dengesini ve yapısını bozmayacak planlamalarımız var' dedi.

'KIŞ TURİZMİ İÇİN YAPILANLAR HEYECAN VERİCİ'

Kayakçı ve doğa fotoğrafçısı Adnan Er de, Ovit'te yapılan çalışmaların heyecan verici olduğunu belirterek, 'Ben yaklaşık 12 yıldır buralarda kayak yapıyorum. Yürüyüp dağ başlarına çıkarak kayak yapmak zor oluyordu, fakat buranın kar yapısı kayak için bizi cezbediyordu. Ovit için bu hayallerle yaşadık. Rize'de bir kayak merkezi olması için çok talebimiz isteğimiz vardı. Bunun içinde en uygun yerlerin başında da Ovit geliyordu. Yılın çoğu ayında karlar altında olan bir yer burası. Haziran ayında bile burada kayak yaptığımı biliyorum. Şu an burası için bu çalışmaların yapılması heyecan verici. Kış şartlarını, kayak sporunu sevenlerin burada lokomotif görevi yaptığını görüyoruz. İnşallah bu ekiple hayallerimiz gerçek olacak. Bu tarihte bu yaylaya gelmenin imkanı yoktu. Biz Mart aylarında gelebiliyorduk. Şu an buraya insanlar rahatlıkla ulaşabiliyorlar. Gelecek senelerde Ovit'in kış turizminde adından sıkça söz ettiren bir yer olacağına inanıyorum' dedi.

'İNSANLAR ARTIK UZAKLARA KAYAK YAPMAYA DEĞİL OVİT'E GELECEKLER'

İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz ise 'Ovit Dağı'nın kış turizminde öne çıkması için İkizdere'nin Ovit Dağı'nda bir toplantı ve etkinlik düzenledik. Ovit'in kış turizm merkezi olması için ayak sesleri çıkmaya başladı. Ovit müthiş bir destinasyon. Hayalimiz burayı bir kayak kasabası yapmak. Ovit'in 5-10 yıl sonra geleceği yeri düşündükçe heyecanlanıyorum. Rize'de gelen daire müdürleri bugün burayı görünce hepsi çok beğendiler. Ovit'te bir gün kar yağıyor, diğer on gün açık güneşli. İlk etapta Ovit'te küçük bir kayak merkezi düşünülüyor. İçerisinde kafeler, bungalov evler, pistler ve antrenman yapılabilecek alanlar planlanıyor. Burada gelip insanlar yöresel kahvaltı yapabilecekler, gün içerisinde kayaklarını yaparak akşam evlerine dönebilecekler veya burada konaklayabilecekler. İnsanlar artık uzaklara değil Ovit'e gelerek kayak yapacaklar. Bu oluşum ve düşünceler İkizdere'nin makus talihini değiştirecek bir hareketin başlangıcındayız. Ocak ayının sonuna doğru burada insanlar konaklayabilecekleri kar motorları binebilecekleri ve kayak yapabilecekleri alanlar hazır olacak' dedi.

'KIŞ TURİZMİNE BAŞLADIK'

Artık Ovit Dağı'nın yolunun açık tutulacağını vurgulayan Karagöz, 'Yapılan görüşmeler sonunda artık yaylanın yolu güvenli ve açık olacak. Zaten tünelden çıkıştan geriye dönülerek Ovit Dağı'na çıkılabiliyor. Bu yolda risk yok. Yatay bir yol. Bizde bugün normal araçlarla buraya ulaşabildik. Elektrik konusunda da yetkililerle görüştük ve sözler aldık. Bu yıl ilk yılımız olduğu için küçük çapta kış turizmine başlayacağız. Artık bu bölge için bir heyecan oluştu. Şu an burası karlar altında ve yaklaşık 100 kişi bu civarlarda piknik yapıyor, eğleniyor. Şu an insanları buraya davet ediyoruz. Yaylada bir otelimiz işletiliyor. Burada gelen insanlar konaklayabilecek ve yeme içme ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. Artık insanlar Ovit'i tatil planı içerisine alabilirler' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi