AFRİN operasyonu için Türkiye tüm hazırlıklarını yaptı. Amerika'nın aldığı son YPG kararı da Ankara'nın Afrin adımlarını hızlandırdı. Rusya daha önce 'karışmayız' sinyalini vermişti. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan da 'bir gece ansızın girebiliriz' diyerek Afrin için son dakika gelişmeler olabileceğinin altını çizdi.

Afrin şu anda PKK uzantısı olan YPG'nin elinde. Türk ordusu sınırı geçip Suriye'ye girerse Afrin'de Kürt güçleri savaşacak. YPG'yi besleyip silah veren de ABD olduğu için Türkiye'nin bu adımı atması Washington'un hesaplarını bozuyor.

Peki Afrin neden önemli? : Bunun için Afrin haritasına bakmak 'neden önemli' sorusunun yanıtını veriyor. Afrin Türkiye için önemli çünkü Hatay ve Kilis'in tam karşısında ve bu sınırın terör örgütü PKK uzantısı YPG'nin elinde olmasını istemiyor. YPG için önemli çünkü burası Akdeniz'e açılan kapı. ABD için önemli çünkü sınırımızda planladığı Kürt devletinin Akdeniz'e kadar uzanmasını istiyor. Rusya için önemli çünkü destekçisi olduğu Esad'a muhalif ÖSO'nun eline geçsin istemiyor.

TSK doğrudan Afrin'e girerse ne olur? : Kuşkusuz Afrin Kürtlerin kontrolündeki diğer bölgelerden izole ve büyük oranlarda güç takviyesi kolay değil. Fakat 1980'lerden bu yana Afrin'in Kürt hareketindeki yeri dikkate alındığında buraya müdahalenin yol açacağı çatışmanın boyutu ve sonuçları farklı olabilir. Doğrudan Afrin'i hedef alan bir hamle daha geniş bir alanda Suriyeli Kürtleri çatışmanın içine çekebilir. Uzmanlara göre Afrin operasyonu PKK'nın saldırılarını da tetikleyebilir.

YPG'NİN NE KADAR GÜCÜ VAR : YPG'nin Afrin'deki silahlı gücünün büyüklüğü net olarak bilinmese de Afrin savaşına katılabilecek insan sayısını 20-25 bin civarında deniliyor. 2015'ten beri Afrin'deki gençler 9 aylık dönemlerle zorunlu askeri eğitimden geçirildi. Ayrıca 18-50 yaş arasında kadın ve erkeklere de silah talimi verildi. Haliyle Afrin'de silahlı bir sivil güç de bulunuyor. Uzmanların ortak görüşü Afrin operasyonunun Fırat Kalkanı'ndan hayli farklı olabileceği ve sürpriz sonuçlar doğurabileceği yönünde.

KÜRT KORİDORUNUN AKDENİZ KAPISI : YPG ve sivil kanadı temsil eden Demokratik Birlik Partisi'ni (PYD) PKK'yle eşitleyen Türkiye, Afrin'in bu güç tarafından kontrol edilmesini ulusal güvenliğe tehdit sayıyor. Afrin için ABD'nin uzun vadeli planları da endişe verici. Uzmanlara göre ABD'nin desteğiyle Akdeniz'e kadar bir Kürt koridoru oluşacak ve bu iş bir Kürt devletinin kurulmasına kadar gidecek. Haliyle Türkiye, Afrin ile Kobani'nin birleşmesini 'Kürt koridoru' projesinin en önemli ayağı olarak görüyor.

Ekonomisi zeytin, zeytinyağı ve meyve üretimine dayalı olan Afrin'de abluka yüzünden gıda ve yakıt fiyatları inanılmaz boyutlara ulaşmış durumda. Bir ara 200 litrelik mazot varilinin fiyatı 2 binden 50 bin Suriye lirasına, benzinin fiyatı 2 bin 500'den 100 bin Suriye lirasına, 50 kiloluk buğday çuvalının fiyatı 200-250'den 7 bin Suriye lirasına çıktı.

Kürt hareketi için de Afrin birkaç açıdan önemli: Afrin, Kürtlerin yoğun olduğu bir bölge. Suriye'de özerk bir Kürt devletinin 3 ayağından biri olarak Afrin'i görüyor. Afrin'deki Kürtler üzerinde Kürt partilerinin bıraktığı boşluğunu 1980 ve 1990'larda PKK doldurmuştu.

PKK'NIN AFRİN'DEKİ YAPISI

Afrin zeytin, zeytinyağı, un ve şekeriyle Kürt hareketini beslerken siyaseten de önemli bir üs haline geldi. Mesela yeni bir seçim sisteminin denendiği 1990'daki oylamada PKK, Suriye Parlamentosuna 6 milletvekili göndermişti. 2003'ten itibaren PKK mirası üzerinden yükselen PYD'nin toplumsal dayanakları da sadece 2011'deki türbülans sayesinde oluşmuş değil. Yani PYD, Temmuz 2012'de kontrolü ele alırken Afrin'de güçlüydü ve örgütlüydü.

ARAPLAR VE TÜRKMENLER DE VAR

Kürtler Kobani'den Afrin'e açılacak bir koridoru 'Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu'nun tamamlanması' olarak tanımlıyor. Kobani ve Afrin'deki dominant Kürt varlığına karşın Kürtlerin Şehba adını verdiği bu bölgede Araplar, Türkmenler ve Kürtler birlikte yaşıyor. Bu nedenle Kürt hareketinin temsileri siyaseten koridorun açılmasına 'Kürdistan'ın tamamlanması' denilmesine karşı çıkıyor.

Editör: Haber Merkezi