THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, Seul ve Japonya'da iki ayrı otelde düzenlenen tanıtım etkinlikleri öncesinde, beraberindeki bir grup gazeteciye uçakta açıklamalarda bulundu.

THY olarak, halen yüzde 80 civarında olan transit yolcu oranını tersine çevirerek, yurt dışı uçuşlardaki transit yolcu oranını yüzde 20 - 25'lere düşürüp, geri kalanların ise ülkemize gelen yolculardan oluşmasını sağlamayı amaçladıklarını belirten Bolat, uçakta verdiği demeçte şunları kaydetti:

'TRANSİT YOLCULARIN ÜLKEMİZE HİÇBİR KATKISI YOK'

'Birçok kişinin tatil yaptığı, dinlendiği bir dönemde, biz Kore, Japonya ve Singapur'a gidiyoruz. Niye gidiyoruz? Çünkü bu uçağın yüzde 75'i yüzde 80'i transfer yolcu, transit yolcu. Avrupa'nın birçok noktasından gelmiş, ülkelerine gidiyor. Bunun hem ülkemize hiçbir katkısı yok, hem de Türk Hava Yolları'na katkısı az. Bizim amacımız bu yüzde 80 transit yolcuyu tersine çevirmek; yani yüzde 20 - 25 - 30 transit olsun, kalan yüzde 70 ülkemize gelsin.

Talep bazında baktığımızda, Kore'den Türkiye'ye gelen turist sayısı ilk zamanlar yıllık 200 bine kadar çıkmış. Sonra bu rakam geçen sene Kore için 90 bin - 100 bine gelmiş. Japonya 200 binlere kadar çıkmış, bu sene 30 binde kalmış. Yine milli geliri çok yüksek bir ülke Singapur'dan da 30 bin turist gelmiş.

DENİZ, KUM, GÜNEŞ DEĞİL; KÜLTÜR VE TARİH PEŞİNDELER

Bu üç ülkenin, Çin de dahil, en önemli özelliği, turistlerinin deniz, kum, güneş dediğimiz türün turistleri olmaması. Bu üç ülkenin en önemli özelliği insanlarının kültürel, tarihe merak sarmaları. Buradan gelen turistlerin bu özelliği var.

İkincisi de buradan gelen turistler Türkiye'de 3 bin dolardan fazla para harcıyorlar. Geçen sene Türkiye'ye 50 milyon turist geldi; 42 milyar dolar para bıraktı.

HEDEFTEKİ 10 ÜLKE

Halbuki biz 10 tane hedef ülke seçtik şimdi. Bu 10 ülkeden 10 milyon turist gelse, her birinden 1'er milyon gelse ve 3'er bin ortalama bıraksa, 30 milyar ediyor, yani 10 milyon turist ve 30 milyar hedefimiz olmalı.'

THY Yönetim Kurulu Başkanı Bolat, bu 10 ülkeyle ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: Bu 10 ülke batıda Amerika, Kanada… Amerika'da zaten 2 milyon hedefimiz var. Kanada'yı işin içine sokmaya çalışıyoruz. Kanada da çok büyük bir ekonomi. Bu ülkenin insanları uzaktan geldikleri için 1 haftadan aşağı gelmiyorlar. Asya'da ise Singapur, Kore, Japonya, Çin, Tayvan, Malezya, Endonezya. Avustralya'da da çok büyük bir potansiyel var.

'THY'Yİ DEĞİL, TÜRKİYE'Yİ ANLATIYORUZ'

Başkan Bolat, uçaktaki açıklamalarının devamında şunları söyledi:

Biz de, Turizm Geliştirme Ajansımız olsun, Turizm Bakanlığımız olsun, bu konuda çalışıyoruz. Biz gelmeden birkaç gün önce bu üç ülkede televizyonlarda Türkiye reklamları çıktı. Biz de zaten buralara gittiğimizde Türk Hava Yolları'nı değil Türkiye'yi anlatmaya çalışıyoruz.

Şimdi hep anlattığımız bir şey vardı. Kore'nin yüzde 30'u Hıristiyan; orada bir anlam ifade ediyor ama bunu yüzyıllardır üç kadim dinin takipçileri, üç kadim dinin mensuplarının bir arada yaşadığı, üç kadim dinin mensuplarının kardeş kardeş yaşadığı bir coğrafya olmuşuz.

Biz eskiden bunu anlatıyorduk. Gittiğimiz her yerde diyorduk ki kardeşçe barışla dünyada yaşamanın örneğini vermek istiyorsanız Türkiye'ye gelin, Anadolu'ya gelin, buraları ziyaret edin. Özellikle Diyarbakır'dan başlayarak Diyarbakır, Antakya, Mardin, Urfa, Kapadokya diğer 7 kilisenin olduğu hat; buraları anlatıyorduk.


'MEDENİYETİN KÖKÜ, BAŞLANGICI TÜRKİYE'DE OLDU'
Şimdi bu senenin başından itibaren yeni bir şey daha uyguluyoruz. İnsanlar nereden geldiğini çok merak ediyor. Soyu nereden gelmiş, kökleri nerede... Bunu bilemiyoruz ama bildiğimiz çok önemli bir şey var o da şu:

Medeniyetin kökü, başlangıcı Türkiye'de oldu, Taş Tepeler'de oldu. Göbeklitepe'yle başlayan kesimlerle, milattan 12 bin yıl önce insanlık ve mağarada avlanan, 'vahşi' kabul ettiğimiz insan bir anda Şanlıurfa'da medeniyeti oluşturmaya başlıyor.

Editör: Haber Merkezi