Kadın girişimcilerin başarı öykülerinin anlatıldığı yazı dizisinde bu defa Rize'nin kadın girişimcileriyle buluşuldu.​ Burada açıklamalarda bulunan Rize Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yasemin Suyabatmaz, '2012 yılında 3 ortaklı yeni bir şirket kurarak, Rize İyidere ilçesinde 5 yıldızlı otel yatırımımıza başladık. 3,5 yıl bu yatırımın müteahhitliğini yaptım. Şantiyede önce çekingen davranan işçiler, bir süre sonra 'abi' demeye başladılar. 2016 yılında Rize'nin ilk 5 yıldızlı oteliyle, turizm sektörüne giriş yaptık. 2019 Ocak ayında içinde 8 markayı barındıran kadın butik mağazamızla faaliyet alanlarımızı geliştirdik. Toplamda, 105 personel barındıran işletmelerimizde, emin adımlarla ticari akışımızı devam ettiriyoruz. Her türlü ortama uyum sağlarım. Yeri geldiğinde topuklu ayakkabılarımı giyerim, yeri geldiğinde sarı çizmelerimi çekerim' dedi.

ÇAYKUR İLE ORTAK ÇALIŞMA

Rize Kadın Girişimciler Kurulu'nda da yakın zamanda görevi devraldıklarım belirten Suyabatmaz, 'Şubat ayında, iki listeyle girdiğimiz seçimde, ekibimle birlikte seçimi alarak göreve başladık. Bizden daha önce bu görevi yapan Zühre Kavuncu ve ekibine bu zamana kadar Rize'nin girişimci kadınına vermiş oldukları destek için ayrıca teşekkür ediyorum. Ayrıca TOBB'daki kadının statüsünü önemseyen ve her platformda kadını ön plana çıkartan Yönetim Kurulu Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu'na ve her zaman bizlerden desteğini esirgemeyen ve yanımızda olduğunu hissettiren Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Şaban Karamehmetoğlu'na teşekkür ediyoruz' diye konuştu.

Suyabatmaz, bundan somaki süreçte yapacaklarını da şöyle anlattı:

'Ekibim ve ben seçime girerken Rize'nin cesur kadınını iş hayatının içerisinde nasıl daha bilinçli hale getirebiliriz ve yeni kadın girişimcileri nasıl teşvik edebiliriz diye düşündük. Seçimleri 4 oyla kazandık. Bayrağı teslim aldıktan soma ilk çalışmamız olan TOBB, Habitat Derneği, İTÜ ve Coca Cola Türkiye ortaklığında yürütülmekte olan Kızkardeşim projesi kapsamında, Rize'de yerel lezzet gıda girişimciliği hibe alanında ilk elemelerimizi tamamladık. Bu projedeki işletmecilerimizi, ekip olarak destekliyoruz. Rize'nin ekonomik olarak en önemli gelir kaynağı olan çay tarlalarına, kadınımızı nasıl geri döndürebiliriz diye Ar-Ge çalışmalarını devam ettiriyoruz. Hepimizin anneleri ve anneanneleri çay toplardı, ama şehirleşmeyle birlikte bundan uzaklaştık. Şimdi Çaykur ve ilgili kurumların görüşlerini de alarak çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Evdeki kadını tarlaya indirmek istiyoruz. Kadınlarımız çay işinden elini çektiği için, Gürcistan'dan çay toplamaya gelmeye başladılar. 600 milyon TL Gürcistan'a yevmiye parası olarak kaynak aktarılıyor. Biz bu paranın Rize'de, Rizeli kadınlarda kalmasını istiyoruz. Çay emir altında toplanmaz. Hedeflerimiz belli. Bir kadınlarımızı kendi bahçesine indirebilmek ve kendi işinin patronu olarak çay toplatabilmek, imkanı olmayan kadınlarımızın da Çay-Kur bünyesinde toplamalarını sağlayabilmek. Bunu teşvik etmek için, hepimiz yerel kıyafetlerimizi giyip, çay da toplayacağız örnek olacağız. Bunun dışında bölgesel ekonomik kalkınmada kadının etkin rol almasını sağlayıcı ciddi projeleri geliştirme aşamasındayız. Ar-Ge çalışmalarımızı tamamladıktan soma tahmini ocak ayından sonra geliştirdiğimiz, projelerimizi gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.'

Editör: Haber Merkezi