Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni yönetmeliğe göre 31 Aralık 2019'dan itibaren otobüs ve kamyonlardaki sayısal takograflardan veri indirme ve bu verilerin bakanlığa gönderimi zorunlu olacak. Sürücü verilerinin analiz edileceği bu sistemle kazaların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Sayısal takograf verileri, 1 Ocak 2020'den itibaren araç sahipleri tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na gönderilecek. Bu verilerin ilgili elektronik sistemleri tarafından sürüş saatleri ve hız aşımları analiz edilecek. Aynı zamanda projenin devreye alınmasıyla sürüş saatleri esnetilmeyecek ve şoförler hız limitlerine uymak zorunda kalacak.

'GEÇİŞ SÜRECİ UZATILMALI'

Araçların tüm sürüş bilgileri özellikle kaç saat kullanıldığı ve ne kadar hız aşımı yaptığı sayısal takograflar tarafından kayıt altına alınacağına dikkat çeken Rize Şoförler Odası Başkanı Turan Akbulut, 'Otobüs ve kamyonlarda kullanılması zorunlu olan sayısal takograflar, bu araçların kara kutusu niteliğinde. Buradaki bilgiler bakanlık tarafından kayıt altına alınacak. Burada ne tür uygulamalar yapılacağı ne tür cezalar verileceği şoför esnafına anlatılmalıdır. Yaptık oldu şeklinde olan bir uygulama sağlıklı işlemeyecek ve bundan yine şoför esnafımız zarar görecektir. Zor koşullarda hizmet yapmaya çalışan emek üreten şoför esnafımız yükünü sarıp yola giderken birde evraksal işlemler kayıtlarla uğraşmak zorunda kalacak. Bunun bir geçiş süresi olmak zorundadır. Biz yetkililere buradan çağrıda bulunuyoruz. Geçiş sürecini uzatın. Hep beraber eğitimlerle bilgilendirmelerle bu süreci en asgari kayıpla atlatalım' dedi.

'ŞOFÖR ESNAFIMIZIN BİLGİLENDİRİLMESİ ŞART'

Uygulamanın özellikle C Belgeli kullanımlarda büyük sorun yaratacağını vurgulayan Başkan Akbulut, 'Araçlarını ve belgelerini kiraya verenler bunun takibini yapmakta güçlük çekecektir. Ayrıca e-fatura konusunda da esnafımızın üzerine bir yük binmiştir. Daha önce bunları muhasebeciler hallederdi. Şimdi şoför zor koşullarda yaptığı hizmetin haricinde bunları da takip etmek zorunda bırakıldı. Bu uygulamaların bir yıl daha geçiş süreci verilebilir. Geçişin şoför esnafımız ve devletimizin anlayışı ile sancısız yapılmasını bekliyoruz. İlk yıl uyarılarla bu dönem atlatılabilir. Şoför esnafımızın bilgilendirilmesi şart. Çünkü çoğu esnafımız bu bilgileri nasıl yükleyecek ne yapması gerekiyor diye bir bilgisi yokken uygulama başlıyor. Ayrıca Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS), Kanun ve bu Yönetmeliği uygulamaya alınmıştı. Burada yük alan kamyoncu 6 saat içerisinde sisteme giriş yapmak zorunda. Bu uygulamada sağlıklı yürütülemiyor. Talebimiz esnafımızın daha rahat koşullarda çalışılmasının ve bu uygulamalara girişine imkan sağlanmasıdır' diye konuştu.

BAŞKAN AKBULUT'TAN YENİ YIL KUTLAMASI

Rize Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Turan Akbulut, ayrıca yeni yıl dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.

Akbulut mesajında şu ifadelere yer verdi: 'Acı, tatlı anılarıyla dolu bir yılı geride bırakırken, yeni bir yılı birlikte karşılıyoruz. Huzur, mutluluk ve sağlıklı bir geleceğe yönelik umutlarımızı koruyoruz. 2020 Yılının ülkemize ve tüm insanlığa barış, kardeşlik, huzur ve mutluluk getirmesini, dünyanın ortak sorunlarının çözülmesi için yeni bir başlangıç oluşturmasını diliyoruz. Birkaç saatlik eğlence için alınan alkolün etkisiyle çok sayıda insan hayatını kaybediyor. Aile ocaklarının sönmesinin yanı sıra büyük maddi ve manevi zararlar ortaya çıkmaktadır. Gelin Yılbaşı gecesinde ve hiçbir zaman alkollü araç kullanmayın. Ağır kış şartlarının yaşandığı Yılbaşı günü buzlanmaya dikkat ediniz. Bugüne kadar meydana gelen ölümlü trafik kazalarının en büyük sebebi alkoldür, tedbirsizliktir. Yılbaşı gecesi trafik canavarı olmamak, insanın kendi elindedir. Bu da trafik kurallarına uymaktan geçer. Bu duygu ve düşüncelerimle başta şoför esnafı arkadaşlarım olmak üzere, tüm halkımızın yeni yılını kutluyorum. Yeni yılın herkese başarı, sağlık, mutluluk getirmesini diliyorum.'

Editör: Haber Merkezi