Konuya ilişkin çalışmalar Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İlker Zeki Kurtoğlu koordinatörlüğünde 2011 yılında 'Karaca Mersin (Acipenser gueldenstaedti) ve Sibirya Mersini (Acipenser baeri) Türlerinin Doğu Karadeniz Şartlarında Alabalık Yetiştiriciliği İşletmelerine İlave Tür Olabilme İhtimalinin Araştırılması' adlı projesi ile başladı.
Hem balık neslinin korunması hem de ekonomik girdi sağlanması hedefi doğrultusunda adımlar attıklarını kaydeden Doç. Dr. Kurtoğlu, dünyada 27 farklı türü bulunan mersin balığının Karadeniz'de görülen 6 türünden 3 tanesinin yok olduğunu, kalan 3 türün de neslinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi.
Doç. Dr. Kurtoğlu, RTEÜ bünyesinde yapılan söz konusu çalışma ile nesli tükenme tehlikesi altında olan bu balıklar için damızlık stok oluşturulmasının hedeflendiğini belirtti.
Öte yandan, tüm dünyada nesli koruma altında olan, 6 metreyi bulan uzunluğu ile tatlı suda yaşayabilen en büyük türlerden mersin balığının, Türkiye'de 1992 yılından beri avlanması ve her türlü ticari faaliyet yapılması yasaklandı.