'Çay Eğitim Projesi' kapsamında planlanan eğitim faaliyetlerinin ikincisi, National Agriculture and Food Research Organization (NARO) Bahçe Bitkileri ve Çay Araştırma Enstitüsü'nde çay uzmanı olarak görev yapmakta olan Namiko İkeada tarafından gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin, eğitim projesindeki hedefin paydaşlarımız ve sektör temsilcileri ile dünyada çay alanında farklı uygulamaları incelemek, gözlemlemek, bilgi sahibi olmak ve bunlardan en üst düzeyde yararlanmak olduğunu belirtti.

Bilgin, çay ihtisaslaşma faaliyetleri kapsamında yürütülen eğitim projesi ile dünyanın farklı bölgelerinden seçilen bilim insanları ile eğitim faaliyetlerinin devam edeceğini vurguladı.

Açılış konuşmasının ardından İkeada, 'Japonya'da Çay Tarımı' başlıklı sunumunu yaptı.

İkeada, Japonya'da çay üretimi yapılan bölgeler, Japon çay çeşitleri, çay yetiştirme teknikleri, çay üretim miktarları, bazı kültürel uygulamalar, siyah, yeşil ve matcha çayı üretim yöntemleri, hasat dönemleri, hasatta kullanılan ekipman ve makineler, çay verimini belirleyen ve etkileyen faktörler gibi konularda katılımcılara detaylı bilgiler aktardı.

Çay ıslahı ve genetiği alanında uzman olan İkeada, daha önce Türkiye'de yer alan çay arazilerine teknik gezide bulunduğunu belirterek katılımcılardan gelen soruları cevapladı.

Eğitime, RTEÜ Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü proje ekipleri ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin yanı sıra, ÇAYKUR, Rize İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri, Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, DOKA, Rize İl ve İlçe Ziraat Odaları, TMMOB Ziraat Odaları Rize Şubesi, Rize Ticaret Borsası, Rize Ticaret ve Sanayi Odası, ÇAYMER, Ulusal Çay Konseyi, özel sektör ve üniversite öğrencilerinden oluşan 100'ün üzerinde paydaş katılım sağladı.

Editör: Haber Merkezi