Stanford Üniversitesi bilim insanı Prof. Dr. John P.A. Ioannidis ve araştırma ekibi tarafından, standart Science-Metrix sınıflandırması temel alınarak 22 anabilim dalı ile 174 alt bilim dalında dünyadaki bilim insanı arasından ilk yüzde 2'lik dilime giren bilim insanının yer aldığı liste Elsevier veri tabanında yayımlandı.
Bilimsel, teknik ve tıbbi içerik konusunda uzmanlaşmış Hollanda merkezli yayıncılık şirketi olan Elsevier veri tabanında yayımlanan ve 2022 alıntı yılına göre, ilk %2'lik dilimde bulunan 'Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları' listesi; 'yıllık etki' ve 'kariyer boyu etki' olarak iki kategoride listelendi.
Listenin oluşturulmasında; nitelikli yayın sayısı, makalelerinin yayımlandığı derginin etki değeri, patent sayısı, yapılan atıf sayısı, h-indeks, hm-indeks, makale sayısı, atıf alan makale sayısı ve atıf yapan makalenin yayımlandığı derginin etki değeri gibi uluslararası akademik performans ölçütleri kullanıldı.
RTEÜ'lü Akademisyenler Listede
Bilim insanlarının sadece 2022 yılı çalışmaları dikkate alınarak oluşturulan 'yıllık etki' kategorisinde, yüzde 2'lik dilime giren 210 bin 198 bilim insanı sıralandı.
Sıralamaya Türkiye'den 1395 öğretim üyesi girerken, RTEÜ'den de rektör Prof. Dr. Yusuf Yılmaz ile birlikte Prof. Dr. Mete Avcı, Prof. Dr. Erol Yılmaz, Prof. Dr. Murat Yaylacı, Prof. Dr. Ayhan Kanat, Doç. Dr. Erdem Cüce, Doç. Dr. Pınar Mert Cüce ve Doç. Dr. Hasan Eroğlu listede yer almayı başardı.
Bilim insanlarının kariyerleri boyunca yaptıkları çalışmalar dikkate alınarak oluşturulan 'kariyer boyu etki' kategorisinde ise yüzde 2'lik dilime giren 204 bin 643 bilim insanı sıralandı.
Sıralamaya Türkiye'den 1040 öğretim üyesi girerken, bu listede RTEÜ'den Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, Prof. Dr. Mete Avcı, Prof. Dr. Erol Yılmaz, Doç. Dr. Erdem Cüce ve Doç. Dr. Pınar Mert Cüce de yer aldı.
'Akademisyenlerimizin Başarısıyla Hep Birlikte Gurur Duyuyoruz'
Akademisyenlerin başarısıyla ilgili açıklama yapan RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, 'İlki 6 Temmuz 2019'da açıklanan ve sonraki yıllarda devam eden bu listelerde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi isminin başarı sıralamasını sürekli yükselterek yer alması bizleri ziyadesiyle mutlu etmektedir. Son olarak açıklanan dünyanın en etkili bilim insanları listesinde üniversitemizden 8 akademisyenimizin yer alması Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin araştırma, kalite ve başarı odaklı bir bakış açısı ortaya koyduğunun göstergelerinden biridir. 'Bilgi ve Değer Üreten Üniversite' sloganıyla 17 Mart 2006 tarihinde kurulmuş olan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi sadece Türkiye'de değil, dünyada da adından söz ettiren bir üniversite konumuna gelmiştir. Akademisyenlerimizin son başarısı da üniversitemize ve şehrimize büyük bir gurur yaşatmıştır. Akademisyenlerimizin başarısıyla hep birlikte gurur duyuyor sevinçlerini paylaşıyoruz. Gayret gösteren akademisyenlerimizi yürekten kutluyorum.' dedi.