Rize'de geçen yıllarda çay tarımında işçi olarak çalışan Gürcü, dışarıdan gelen işçiler ve il dışında kalan müstahsillerin bu yıl şehre gelememeleriyle çay tarımında yaşanacak hasat sıkıntısına formül aranıyor.
Geçmişte insanların kendi çayını topladığını vurgulayan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, 'Bundan yaklaşık 20 yıl önce Rize'de yaklaşık 75 bin kişi çay hasadı ile uğraşır geçinirdi. Bu durum gelişen ekonomi, teknoloji ve çevresel faktörlerle değişikliğe uğradı. Artık insanımız kısa zamanda ve işçi alarak çay hasadını yapmayı bir alışkanlık haline getirdi. Buda son 20 yıl içerisinde sezonun kısaltılmasına neden oldu. Aslında çay tarımı bir sürgün 30 ile 35 gün süren bir hasat dönemidir. Ama biz bu dönemi 20 ile 15 gün arasına kadar kısalttık' dedi.
'20 BİNİN ÜZERİNDE İŞKUR'DA İŞSİZ KAYDIMIZIN VAR'
Bu yıl koronavirüsün gölgesinde çay tarımının başlayacağını ifade eden Erdoğan, 'Bugün Rize'de yaklaşık 100 bin, diğer illerde ise 40 ile 50 bin çay müstahsilimiz bulunuyor. Rize'de 40 bin kişi tarlaya girdiği takdirde yaklaşık 11 bin ton civarında yaş çay hasadı gerçekleşir. Rize dışındaki 20 bin kişinin tarlaya girmesiyle beraber 5 bin ton civarında üretim olur. Bununla birlikte toplam 26-27 günde ürünü toplamış olabiliriz. İl dışından gelemeyecek ve bölgede kimsesi olmayan insanlar için birbirimize destek olursak kendi işgücümüz ile bunun çözülebileceğine inanıyorum. 20 binin üzerinde İŞKUR'da işsiz kaydımızın olduğunu biliyoruz. Bölgeye üniversitelerin kapanması ile gelen öğrencilerimiz var. Bunların önemli bir faktör olduğunu düşünüyorum. Bu dinamikleri harekete geçirebilirsek sorunsuz bir çay sezonu geçiririz' diye konuştu.
'343 BİN KİŞİDEN 40-50 BİNİ TARLAYA GİREBİLECEKSE BİZ BU İŞİ ZATEN ÇÖZDÜK'
Yaklaşık olarak 120 bin kişinin il dışında Rize'ye gelmek için talebi olduğu belirten Erdoğan, 'Bu durum sağlık açısında riskli olabilir. Biz kendi içimizde bu çay hasadı işini çözelim. Salgından ne kadar az etkilenirsek o kadar faydalı olur. 'Vefa Sosyal Destek Grubu'nun gerçekten yardıma muhtaç kişilere destek olması ile birlikte bu işi başarabiliriz. Rize'de yaşayan 343 bin kişiden 40-50 bini tarlaya girebilecekse biz bu işi zaten çözdük. Bunu tabi ki mayıs ayı için söylüyoruz. Bu dönemde il dışındaki müstahsillerin gelmesinden yana değilim. O hengameyi ve sıkıntıyı bir daha yaşamayalım diye düşünüyorum' ifadelerine yer verdi.