Usta yaptığı yazılı açıklamada, dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturmak ve otizm konusunda toplumu bilinçlendirmek, toplumun dikkatini çekmek amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan'ın 'Dünya Otizm Farkındalık Günü' nisan ayının ise 'Dünya Otizm Farkındalık Ayı' olarak ilan edildiğini hatırlattı.
'Günümüzde Doğan Her 60 Çocuktan Biri Otizmli Olarak Dünyaya Gelmektedir'
2 Nisan'da başlayan 'Otizm Farkındalık Ayı' çerçevesinde tüm dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve farkındalığın arttırılarak otizmli bireylerin eğitiminin sağlanması,erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılmasının amaçlandığını belirten Usta, 'Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artmaktadır. 1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan birine konan otizm tanısı, 2001 yılında 250, 2013 yılında ise 88 çocuktan birine denk gelirken günümüzde doğan her 60 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya gelmektedir. Otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan 4 kat fazladır. Otizmin temel belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar gözlenmektedir.' dedi.
Erken Tanı ve Özel İlgi
Usta, otizmin günümüzde bilinen tek tedavisinin erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitim olduğunu ifade ederek, 'Erken tanı ve ardından gelecek haftada en az 20 saat özel eğitimle otizmli çocukların hayatlarında büyük fark yaratmak, sağlıklı gelişim gösteren akranları ile birlikte aynı okulda okuyacak seviyeye getirmek mümkün olabilmektedir. Bu bağlamda Sivil Toplum kuruluşları olarak bizlere de büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Bu kutsal görev ve sorumluluğumuzu yerine getirme adına, 2009 da derneğimizi kurduk.' diye konuştu.
'Yeni Okul İnşaatımız Devam Etmektedir'
ROMED'in çalışmaları hakkında bilgiler veren Usta, şu ifadeleri kullandı:
'Derneğimiz, Otizmli ailelere ulaşmak onları otizm konusunda bilinçlendirmek, destek olmak ve yaşadıkları sıkıntıları bir nebze olsun paylaşarak hafifletmek adına çalışmalar yapmaktayız. Bu Çalışmalarımızdan en önemlisi 2011 yılında, Güneysu ilçemizde 60 otizmli çocuğumuzun eğitim aldığı Kızılay Şükrü-Nurten Topçuoğlu Özel Eğitim Uygulama okulumuzun açılmasına destek olmamızdır. Mevcut okulumuz ihtiyaca cevap verememektedir. Bundan dolayı yeni okul inşaatımız devam etmektedir. 3. kademenin de içinde olduğu 25 dersliği bünyesinde barındıracak olan yeni okulumuz 100 otizmli çocuğumuza eğitim verebilecektir. Ayrıca, Gençlik ve Spor il Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştirmiş olduğumuz yaz ve kış dönemlerinde atölye spor ve yüzme kurslarında 40 öğrencimiz eğitim görmektedir. Farklı alanlarda eğitim gören çocuklarımızın yeteneklerine göre geleceklerini şekillendirmeyi amaçlamaktayız. Daha fazla çocuğumuza eğitim desteği verebilmek adına 'Otizm yaşam evi' projesini hayata geçirme yolunda önemli adımlar atmış bulunmaktayız .Bu proje kapsamında birlikte ilerlediğimiz Rize Belediyesine çok teşekkür ederiz.'
Bu Yıl da Koronavirüs Nedeniyle Etkinlikler Yapılamadı
Her yıl düzenledikleri farkındalık yürüyüşü ve kurum ziyaretlerini geçen yıl olduğu gibi bu yıl da koronavirüs salgını nedeni ile gerçekleştiremediklerini belirten Usta, 'Derneğimizin kuruluşundan bugüne kadar destek ve katkılarını bizlerden hiçbir zaman esirgemeyen başta; Rize Valiliğine, Rize Belediye Başkanlığına, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesine, Çaykur Genel Müdürlüğüne, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor, Aile ve Sosyal politikalar, Sağlık, Kültür ve Turizm İl Müdürlüklerimize, şahsim, derneğim ve bütün otizmli ailelerimiz adına teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, 2 Nisan 'Dünya Otizm Farkındalık Günü'nü tebrik ediyor, bütün engelli kardeşlerime engelsiz bir yaşam diliyor; sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir ömür geçirmelerini temenni ediyorum.' dedi.