Rize'nin kültürel miraslarından birisi olan 'Hemşin Çorabı'nın örücülerinden Reyhane Bozkurt, Rize Merkezi Teknik ve Anadolu Lisesi Radyo-TV Bölümü öğrencilerin mikrofonlarına Hemşin çorabının kültürel yerini, bu işe nasıl başladığını ve hayatını anlattı.

'1001 Gözle Rize Kısa Film Yarışması'nda Jüri Özel ödülüne layık görülen 'Geçmişten Geleceğe Sıcak Adımlar' adlı kısa filmde; Hemşin çorabının yöre kültürüne etkisi ve gençlerin bu sanat dalına meyili üzerinde durulurken, gençlere bazı tavsiyeler de verildi.

Hemşin'in Bilen Köyü Merkez Cami, Hemşin Merkez Cami, Akyamaç Şelalesi, Hemşin Merkez Parkı gibi doğal ve tarihi güzelliklere sahip yerlerinde çekimleri yapılan kısa filmde ayrıca Hemşin ilçesinin de tanıtımı amaçlandı.

Okulun Radyo-Televizyon Alan Şefi Behzat Aktura'nın yönetmenliğini yaptığı kısa filmin kurgusunu ise öğrencilerden Batuhan Kaya üstlendi.

Hemşin Çorabı
Rize'nin özellikle Hemşin ve Çamlıhemşin ilçelerine özgü olan el sanatlarındandır. Çorabın ana malzemesini koyun yünü oluşturur. Haziran ve Eylül aylarında yün kırpılır ve iyice yıkanır. Yıkanan yünler yün tarağından geçirilir ve yün tarağında taranarak birbirinden ayrılır. Yünün, ip haline gelmesini sağlayan ve adına 'iğ' ya da 'yiğ' denilen alet ile yün, ip haline getirilir.

Farklı boyut ve desenlerle üretilen çorapların motifleri için esin kaynağı doğadır. Kullanılan motife göre isim verilen çorapların adlarından bazıları şunlardır: kiraz çiçeği, çay yolu, Kibele, çiçek bahçesi, kırmızı lale, koçiboynuzu, bahçeli, papatya, yarım gelin yanağı… Hemşin çorapçılığı günümüzde yün iplerle geleneksel yapıyı bozmadan devam etse de büyük oranda orlon ipler kullanılmaktadır.

Editör: Haber Merkezi