Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafında 19-21 Eylül tarihlerinde ikincisini gerçekleştirecek 'Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi' ile Anadolu'nun yöresel ve geleneksel ürünleri sergilenecek.
Rize'nin 'Coğrafi İşaretli' Derepazarı Pidesi, Çayeli Kuru Fasülyesi, Rize Simidi, Baston Ekmeği ve Rize Bezi (Feretiko) bu etkinlikte yer alacak.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, 'Türkiye'de 436 tescilli, 416'da tescil bekleyen ürün var. Maalesef Avrupa Birliği'nden tescil almış sadece 3 ürünümüz var. Bunlar, Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malata Kaysısı. 15 ürünümüz de Avrupa Birliği'nde tescil almak için sırada bekliyor. Ankara olarak da Ankara keçisi-oğlağı eti, Ankara tiftiği, Beypazarı'nın 60 kat baklavası ile cevizli tatlı sucuğu ve kapamasının tesciline müracaat ettik.Ankara Ticaret Odası olarak, Türkiye'nin ikinci büyük odası ve sivil toplum kuruluşu olarak, yerel değerlerimizin ekonomiye kazandırılmasını kendimize dert ediniyoruz. Çünkü Başkent Ankara'dan coğrafi işaretli ürünlerin tamamını dünya pazarına sunmak, Erzurum'daki, Kars'taki veya Bingöl'deki bir üreticimizin coğrafi işaret tescilli ürününü bulunduğu noktadan pazarlamasından çok daha kolay ve etkili. Ankara hem Türkiye'nin başkenti olması, hem haritanın ortasında yer alması nedeniyle coğrafi işaretli ürünler pazarı kurulması için uygun bir yerleşim yeri. Tüm yolların kesişme noktası, hızlı trenin merkezi. Üç yıldır yurt dışına direkt uçuşların artması için uğraşırken amacımız sadece turistik seyahat değildi. Ulaşım geliştikçe ticaret de gelişiyor. Anadolu'nun en ücra köşesinde üretilen bir ürünü Ankara üzerinden dünyaya pazarlamak mümkün. Ülkemizin tamamının üretimini geliştirecek bu gelişme Ankara ve Ankara Ticaret Odası üyelerinin de ticaretlerini ve ticaretteki rollerini değiştirecek. Bu çalışma bizim üyelerimize yeni iş alanı açma vizyonumuzun da bir kanalı durumunda. Bu zirve ve zirvede yer alacak fuar, coğrafi işaretli yöresel ürünlerimizin yüksek ekonomik değere kavuşması ve uluslararası pazara sunulması adına atılmış önemli bir adımdır. Coğrafi İşaretli Ürünlerin vatandaşa 12 ay boyunca satılabilmesi için gerekli alanla ilgili çalışmamız var. Bu satış merkezini oluşturduğumuzda Ankara 'Anadolu'nun Dünyaya Açılan Kapısı' misyonuna ulaşacaktır.' dedi.