Rize Ziraat Odası ev sahipliğinde yapılan Rize Tarım Platformu Toplantısı'na; Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, TEMA Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Öztürk, TEMA Ankara il Temsilcisi Nevzat Özer, Türkiye Ziraat Derneği Başkanı Müfit Akman, Kalkandere Ziraat Odası Başkanı Niyazi Kabaoğlu, İkizdere Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bektaşoğlu, Hopa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldızbayrak, Of Çay Müdürü Sadık Özyurt, Derepazarı Ziraat Odası Başkanı Sedat Sivri, Rize Ticaret Odası Borsa temsilcisi İsmail Hakkı Soba, Çay Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hasan Kasap, Güneysu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Demirkan, İyidere Ziraat Odası Başkanı Recep Ali Çelik, Rize Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Muhammet Pertek ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı.
Toplantıda, toprak verimliliğini artırmaya yönelik fikir alışverişinde bulunuldu.
Kimyasal Kullanımı Azaltılmalı
Tema Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Öztürk, toprak verimliliğinin her geçen gün insan eliyle verimsiz hale getirildiği vurgulayarak, 'Bunun daha ciddi sorunlara ulaşmaması için daha az kimyasal kullanmamız özellikle Karadeniz bölgesinde çay tarımıyla uğraşan vatandaşlar açısından daha olumlu sonuçlar almamız için bizlere yol haritası olarak gösterici olacaktır.' dedi.
'50 Yılda Toprağımız Zor Toparlanır'
Tema Ankara İl Temsilcisi Nevzat Özer ise yaptığı açıklamada, 'Toprağın içinde ne olduğunu bilmezseniz doğru uygulamayı yapamazsınız? Bununla ilgi yıllarca özellikle bölgemizde 14 bin insana bilgi akışı sağladık. Konuyla ilgili insanlara mektup yazdık. 'Toprağınız çapalayın, temiz tutun' dedik. Çünkü topraklar beton gibi olmuş. Asitliğin panzehrinin tarım kireci olduğunun altını çizerek anlatmaya çalıştık. Dolayısıyla hiç gübre kullanmasak bile 50 yılda toprağımız zor toparlanır' diye konuştu.
'Tarım Faaliyetlerinin Kesinlikle Doğru Ellerde Olması Şart'
Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan da bölgede özellikle çay tarımının önemi ve sağladığı katma değerin potansiyeline vurgu yaparak, 'Birlik ve beraberlik içerisinde yapacağımız bu paydaş toplantılar doğrudan 210 bin üreticiye katkı sağlayacağı için kooperatifleşmenin bölge ve çiftçi açısından önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bu coğrafyada yapılan tarım faaliyetlerinin kesinlikle doğru ellerde olması şart. Bölgedeki tarımın sanayicinin tekeline bırakılmaması ve doğrudan inisiyatif alabilecek sivil toplum kuruluşlarının bölge tarımına daha çok katkı sağlayacağı kanısındayım.' diye konuştu.