Son dönemde internet üzerinden gerçekleştirilen sahte siteler, kimlik avı (phishing) ve sahte mesajlar gibi dolandırıcılık yöntemleriyle bireylerin mağduriyeti artıyor.

Rize'de 2021 yılında 385, 2022 yılında 549 ve 2023 yılında 503 kişi dolandırıldı; toplamda son 3 yılda 1437 kişi mağdur oldu.

Dijital ve kendisini yetkili olarak gösteren gibi dolandırıcılıklar son dönemde artış gösterdi. Artan olumsuzluklar nedeniyle insanlar, çevrimiçi ortamda kendilerini korumak için daha fazla bilgiye ihtiyaç duymaktadır.

Türkiye'de ve Rize'de giderek yaygınlaşan dijital dolandırıcılıklara karşı ne gibi önlemler ve nelere dikkat edilmelidir.

İşte dikkat edilmesi gereken hususlar:

1. İnternet ortamında gerçekleşen dolandırıcılık olaylarından korunmak için kaynağından emin olmadığınız şüpheli e-posta, sms ve sosyal medya aracılığı ile gelen linklere tıklamayınız.

2. Banka ve diğer kurumların adını kullanarak sizden kimlik ve şifre bilgilerinizi talep ederek havale EFT yapmanızı isteyenlere ve telefonuza gelen şifreyi söylemenizi isteyenlere, piyasa fiyatlarının altında kredi kullanabileceğinizi söyleyenlere ve kredi kartı aidatı, kredi geri ödemesi hakkınız olduğunu söyleyenlere itibar etmeyiniz.

3. Güvenilir olduğundan emin olmadığınız internet üzerinden yapılan ilanlara(özellikle herhangi bir konuda google'da arama yaptığınızda en üstte çıkan internet sitelerine) ve fiyatı piyasa değerinin çok altında satılan, acil satılık olduğunu belirten cep telefonu,araç, teknolojik ürünler, makina ve malzeme ilanlarına itibar etmeyiniz. Görmediğiniz ve emin olmadığınız ürünlere kaporta vb. ücretler ödemeyiniz. Kapıda ödeme seçeneğini tercih ediniz.

4. Sizi hukuk bürosundan aradığını söyleyerek kendisini avukat, arabulucu ve uzlaştırmacı olarak tanıtan, borcunuzun bulunduğunu iddia ederek sizden ödeme talep edenlere itibar etmeyiniz.

5. Adınızın terör örgütleri dosyasına karıştığını veya çeşitli suçlardan dolayı yargılanacağınızı beyan eden ve kendisini polis, asker veya savcı olarak tanıtan sizden para ve kimlik bilgilerinizi talep eden dolandırıcılara itibar etmeyiniz ve bankada bulunan para durumu ve evinizde bulunan para ve kıymetli madenlerin meblağı veya varlığı ile ilgili bilgi vermeyiniz.

6. SMS, arama veya sosyal medya yoluyla kazançlı yatırım vaadinde bulunan kişilere itibar etmeyin, para göndermeyin ve bilgilerinizi paylaşmayınız.

Editör: Haber Merkezi