İsmail Kahraman Kültür merkezinde gerçekleştirilen programa, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, eşleri Menduha Kasap, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Ali Bilgin,Güneysu KaymakamıDavut Düzgün, PTT Baş Müdürü Hızır Nur, Otizm Dernek Başkanı Resul Usta, Aile ve Sosyal Politikalar, Gençlik ve Spor, Milli Eğitim, İl Ticaret,Bilim Sanayi ve Teknoloji, Sosyal Güvenlik, İl Dernekler Müdürleri, Güneysu İlçe Milli Eğitim Müdürü, Okul Müdürleri, Sivil Toplum Örgüt Başkanları, Daire Amirleri, otizmli aileler ve vatandaşlar katıldı.Dernek Başkanı Resul Usta Yaptığı konuşmada;Nisan ayı, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturarak, otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 'Dünya Otizm Farkındalık ayı' olarak ilan edildi.
Her yıl, 'Otizm Farkındalık Ayı' olan Nisan ayı boyunca, dünya genelinde otizmin sorunları ve çözümleri konuşuluyor, araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhisle tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen bir gelişimsel farklılık. Belirtiler en erken yaşamın ilk 6. ayında fark edilebiliyor. Otizmin başlıca belirtileri arasında; göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor.
Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi ise, erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitimdir. Erken tanı ve ardından gelecek haftada en az 20 saat özel eğitimle otizmli çocukların hayatlarında büyük fark yaratmak, sağlıklı gelişim gösteren akranları ile birlikte aynı okulda okuyacak seviyeye getirmek mümkün olabilmektedir.Bu bağlamda Sivil Toplum kuruluşları olarak bizlere de büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Bu kutsal görev ve sorumluluğumuzu yerine getirme adına,2009 yılın da derneğimizi kurduk.
Derneğimiz, Otizmli ailelere ulaşmak onları otizm konusunda bilinçlendirmek, destek olmak ve yaşadıkları sıkıntıları bir nebze olsun paylaşarak hafifletmek adına çalışmalar yapmaktayız.Bu çalışmalarımızı, Nisan ayının dünya otizm ayı olması nedeniyle bu ayda da yoğun bir şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz.2017-18 döneminde derneğimiz, 40 çocuğumuza; el sanatları,Spor, yüzme,alanında eğitim vermektedir.Gençlik ve Spor Bakanlığı ile, yürütmekte olduğumuz' Sevgiyle ve Sporla farklı hayatlara dokunalım' projesi kapsamında, Rize Gençlik Merkezinin destekleriyle otizmli çocuklarımıza özel spor salonu oluşturarak hizmet vermekteyiz.
Program sonunda derneğe katkıda bulunanlara plaket takdiminde bulunuldu.