Karanlık sularda sessizliği ve atış gücüyle düşmana korku, dosta güven veren Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Deniz Kuvvetleri Gölcük Denizaltı Filosu Komutanlığına bağlı 1995 yılı yapımı Preveze sınıfı denizaltısı TCG Sakarya S-354, Rize limanında yoğun ilgiyle karşılandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Deniz Kuvvetleri Gölcük Denizaltı Filosu Komutanlığına bağlı 1995 yılında Gölcük tersanesinde yapılan Alman patentli Preveze sınıfı denizaltısı TCG Sakarya S-354,Karadeniz Uyum Harekatı kapsamında Pazartesi geldiği Rize'de vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı.Rize limanında demirli TCG S-345 Sakarya Deniz altı gemisini ziyaret etmek isteyen vatandaşlar,RİPORT Rize imanı girişinde polis kontrol noktasında kafileler halinde araçla deniz altının yanına getiriliyor.Görevli komutanlar, denizaltının içine 12 li gruplar şeklinde vatandaşları indirerek, gemi hakkında genel, ve teknik bilgiler verilerek, Türkdonanmasındaki önemi anlatıldı.TCG Sakarya S-354 denizaltısı Çarşamba günü 15.11 2017 günü 10.00 - 12.00 ve 14.00 - 16.00 saatleri arasında Rize Limanında ziyaret edildikten sonra Rize'den ayrılacak.TCG S-354 Sakarya Deniz altısı limana uğramaksızın yaklaşık 50 gün su altında görev yapabiliyor. Klasik denizaltılar, manevra yeteneği ve sessizliği ile savaş koşullarında büyük üstünlük sağlıyor..

TCG S-354 SAKARYA DENİZ ALTI GEMİSİNİN TEKNİK VE HAREKET KABİLİYETİ
Denizaltı mürettebatı, 40-45 kişiden oluşuyor. Mürettebat komutana bağlı olarak görev yapan ikinci komutan ile seyir, torpido, güdümlü mermi, sonar, motor, elektrik, elektronik, telsiz, ikmal ve sıhhiye alanlarında uzmanlaşmış personelden oluşuyor. Denizaltı dizaynında harekat ve teknik ihtiyaçlar ön plana alınırken, personel yaşamına ilişkin ihtiyaçlar ise ikinci planda tutuluyor. Denizaltının tüm personeli, görev süresince yaklaşık 150 metrekarelik yaşam alanını kullanıyor.Denizaltının kısıtlı alanı nedeniyle tüm personelin aynı anda yemek yemesi ve uyuması mümkün olmuyor. Personel, denizaltındaki iki masada dönüşümlü yemek yerken, nöbet usulüne göre de istirahat ediyorlar..

Personelin gıda ihtiyaçları için çok yer tutmayan ve doyurucu yiyecekler de soğuk hava deposunda muhafaza ediliyor..
Denizaltında cep telefonu, bilgisayar gibi kişisel iletişim araçlarına asla izin verilmiyor. Fiziki şartlar nedeniyle de denizaltında bu araçların kullanılması imkansız. Bu nedenle personel, limana çıkana kadar, yakınlarıyla iletişim kuramıyor..
Personel, sadece dinlenme zamanında, DVD oynatıcıyla film izleme şansına sahip. Komutan ise karargahla kısıtlı bir zaman diliminde kriptolu telefonla iletişim kuruyor..

Parolası sessiz ve derinden olan denizaltı filosunun muharip denizaltı gemileri; tespit edilmeden hedefine gizlice yaklaşarak görevini icra eder. Genellikle görev tamamlandıktan sonra bile varlığını fark ettirmeden daha sonraki görevlerine yönelir. Denizaltı silahının doğası gereği elinde bulundurduğu gücün ve denizaltılarımızın modern imkan ve kabiliyetlerinin muhasım üzerindeki etkisi büyüktür. Bu kapsamda, denizaltılarımız TSK'nın caydırıcı gücünde önemli bir yer teşkil etmektedir.

Editör: Haber Merkezi