Rize'nin Kalkandere ilçesi Aksu Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 50 hektarlık alanda kurulan Rize OSB; Sarp Sınır Kapısın'a yakınlığı, Ovit Tüneli ile doğuya açılan ulaşımın kolaylaşması, İyidere Lojistik Merkezin yapımına başlanması ve genç nüfusu dolayısıyla yatırımcılar tarafından büyük ilgi gördü.
Rize OSB içerisinde yer alan toplam 292 milyon 220 bin TL'lik yatırıma sahip yaklaşık 25 firma üretime başladı. Üretime başlayan gıda, tekstil, plastik, makine, medikal ve sağlık sektörlerinde yoğun ilgi gösteren yatırımcılar yaklaşık 500 kişiyi istihdam ederken tüm firmaların tam kapasite faaliyetlerine başlamasıyla toplam istihdam sayısı bin 500 kişiye ulaşması bekleniyor.
Rize OSB'de 1. etap çalışmalarında sona gelinirken artan talep nedeniyle 2. etap genişleme alanı projesi çalışmalarına da başlandı. 21 adet sanayi parselinden oluşan toplam 28 hektar da kurulacak yeni alan hemen 1. etabın yan tarafında bulunuyor. Genişleme alanı projesi ile çalışmalara başlanarak yer sınırları kesinleştirildi.
Milletvekili Avcı: Rize OSB'de İkinci Etap Çalışmaları Başlıyor
Kentte işsiz kimsenin kalmamasını istediklerini belirten AK Parti Rize Milletvekili Muhammed Avcı, 'Yapılan yatırımlarla işsizlik sayısını aşağıya çekmeyi arzu ediyoruz. Bunu bir taraftan turizm yatırımları bir taraftan lojistik merkezin bize dolaylı olarak kazandıracağı istihdamlarla sağlamaya çalışacağız. Kalkandere'de ki Organize Sanayi Bölgesinde fabrikalar yükselmeye başladı. Şu an orada üretimler yapılıyor. Yaklaşık 25 fabrika faaliyete geçti. Burada çok sayıda hemşehrimiz iş olanağı buldu ve bulmaya devam ediyor. Şu an orada yer almak için yatırımcılar talepte bulunuyorlar. Lojistik merkezin çalışmalarının başlamasıyla bölgemiz çekim noktası haline geldi. Bu vesilesiyle Rize OSB'ye de talep arttı. Bu yüzden OSB'de ikinci etap çalışmalarını hızlandırdık. Bakanlığımız nezdinde takiplerimiz sürüyor. İnşallah kısa sürede ikinci etap çalışmalarına başlayacağız' dedi.
'Günde 145 Ton Üretim Yapıyoruz'
Yapı kimyasalları üreten bir tesiste operasyon sorumlusu olan Şemsi Kurt, tesiste inşaatlarda kullanılan malzemeleri ürettiklerini belirterek, 'Burada üretilen ürünleri Gürcistan pazarına ihraç ediyoruz. Günde 145 tonluk bir üretim yapıyoruz. Bu üretimimizin büyük bölümü yurt dışına gidiyor. Fabrikamızda şu an yaklaşık 20 kişi istihdam olmuş durumda. Gelecek taleplere göre kapasite artışını düşünüyoruz' dedi.
'Rize'den Asansör Ekipmanları İhraç Ediyoruz'
Rize'de 25 yıldır asansör üzerine hizmet verdiklerini ve organize sanayi sitesi ile asansör ekipmanlarının üretimine başladıklarını belirten Cenk Yormaz, 'OSB'de bir yıldır üretim yapıyoruz. Üretimimizin büyük kısmı Türkiye pazarına özel üretim yaptığımız kasnak ve asansör ekipmanlarımız ise Polonya, Rusya, Gürcistan, İtalya ve bir çok Avrupa ülkesine gitmektedir. Bu ihracatımız OSB'de ki fabrikamızın üretime başlamasıyla beraber oluştu. Burada yaklaşık 120 kişi istihdam ediliyor. Asansörlerin komponentlarının yüzde 70'ini üretim yapıyoruz. Panolar, kabinler, kapılar, bağlantı parçalarının tamamını üretiyoruz. Organize Sanayi Bölgeleri bir çok ilimizde var bu konuda ilimiz biraz geç kaldı. Ama hızlı başladık. Fabrikalar kısa sürede kurularak üretime başladı. Bizde bu firmalardan biriyiz. Bu üretim olanağı istihdam anlamında fayda sağlarken bölgenin de kendi iç dinamikleriyle kendi ihtiyaçlarını üretebileceği fabrikalarında kurulmasına neden oldu. Sadece ilimizin değil ülkemizin de üretimine katkıda bulunuyoruz. Daha büyük alanlarda daha seri üretimler yaparak yurt dışına da ürün ihraç eder hale geldik. Türkiye'nin ucunda olmamızın getirdiği avantajılar var. Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya gibi ülkelerde ürün satabileceğimiz pazarımız. Burada ürün yapan firmalar bu pazarlara da rahatlıkla hızlı bir şekilde ürün gönderebiliyorlar.Bu da ülkemize, ilimize ve firmalara büyük bir avantaj sağlıyor' dedi.
'Daha Çok Eleman Çalıştırıp Daha Çok Üretiyoruz'
1980 yılında kurulan çay fabrikalarına makine üreten bir firma olduklarını belirten Selçuk Zerdeci, OSB'nin kurulması ile birlikte burada iş yerlerini oluşturduklarını ve üretim kapasitelerinin arttığına dikkat çekerek, 'Firmamız köklü bir aile şirketi. OSB'ye geldikten sonra binamızı ve şarklarımızı yeniden inşa ettiğimiz için iş güvenliği ve iş performansı anlamında çok daha verimli olduğumuzu gördük. Daha fazla eleman çalıştırıp daha çok üretim yapabiliyoruz. Daha önce başka illerde yaptığımız işleri artık burada kendi tesislerimizde yapabiliyoruz' diye konuştu.
OSB'de fabrika üretim makineleri yapan bir firmada çalışan Hasan Yenigün, yeni OSB'de ki iş yerlerinin çalışma şartlarının çok iyi olduğunu söyleyerek, 'Biz burada betonarme bir binanın içinde fabrikayı kurmak için ne gerekiyorsa o makineleri üretip kuruyoruz. Ürettiğimiz makineler çay fabrikalarının ihtiyacı olan makineler. Üretim kapasitemiz eskiye göre çok çok daha iyi durumda. Burada bir çok arkadaşımızda yeni iş bularak bizimle birlikte çalışmaya başladı' diye konuştu.
Ürettikleri makinelerin çeşitli ülkelere gittiğini belirten bir fabrika çalışanı Ahmet Yılmaz ise 'Türkiye'de özel ve kamu kurumlarına makine üretiyoruz. Bunun yanında Pakistan, Azerbaycan ve Gürcistan'a da üretimler yapıp gönderiyoruz' dedi.