OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, 23-27 Ağustos Dünya Su Haftası nedeniyle suyun önemine dikkat çekti. 2030 yılına kadar dünya genelinde 1 milyara yakın kişinin yoğun su kıtlığı nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalabileceğini belirten Prof. Dr. Demir, iklim krizinin etkisiyle su kaynaklarının azalmasının ciddi sorunlara yol açacağını vurguladı. Prof. Dr. Demir, 'Özellikle çocukların büyük bir bölümü aşırı yüksek su stresi olan bölgelerde yaşayacak. Bu durumun eğitim, sağlık, cinsiyet eşitsizliği gibi birçok alanda olumsuz etkiler yaratacak' diye konuştu.
Dünyanın yüzde 70'inin suyla kaplı olduğunu ancak bu suyun sadece yüzde 0.03'ünün tatlı su olarak kullanılabildiğini kaydeden Prof. Dr. Demir, 'Özellikle kurak bölgelerde su hizmetlerinin sürdürülebilir bir şekilde sunulabileceği sınıra ulaşılmaktadır. Su kullanımı, son yüzyılda küresel olarak nüfus artış oranının iki katından daha fazla arttı' ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Demir, bu krizin sadece susuzlukla sınırlı olmadığını, eğitimden sağlığa kadar geniş bir yelpazede sorunlara yol açabileceğini söyledi. Su tasarrufunu teşvik edici önlemler alınması, yerel yönetimlerin sorumluluk alması ve ulusal düzeyde stratejiler oluşturulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Demir, 'Ayrıca, krizin gelecek nesilleri de etkileyeceğini unutmamak gerekir. Dünya çapında 1 milyara yakın kişi 2030 yılına kadar yoğun su kıtlığı sebebi ile yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalabilir. Dünya nüfusunun üçte ikisini temsil eden yaklaşık 5- 5,5 milyar insan, yılın en az bir ayında şiddetli su kıtlığı yaşıyor. Günümüzde dünyanın en büyük yer altı suyu sistemlerinin üçte birinde su sıkıntısı görülüyor. Bu nedenle herkesi su kaynaklarının korunması için ortak çaba göstermeye davet ediyorum' dedi.