Böylece otizmli veya otizm şüphesi bulunan çocuklarımız randevu beklemeden iki haftada bir yarım gün olacak şekilde muayene olma imkanı bulacak.

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, 'Otizmli çocukların erken teşhisi bu hastalığın tedavisinde en önemli faktördür. Çünkü çoğu kez çocuğun yaşı itibariyle içinde bulunacağı durum ve davranışlar net olarak ayrışmadığından bu hastalık gözden kaçabilmekte ve geç teşhis edilebilmektedir.' dedi.

Tepe, bu durumu önlemek için özellikle ilimizdeki tüm aile hekimi ve aile sağlığı elamanlarına 'Otizm Spektrum Bozukluğu Tarama ve Takip Programı'' eğitimi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Mert Beşenek tarafından verildiğini söyleyerek, şöyle devam etti:

'Ayrıca yine aynı uzman tarafından 16 Kasım 2018, 27 Kasım 2018, 10 Aralık 2018 ve 24 Aralık 2018 tarihlerinde 08.30-12.00 saatlerini kapsayacak şekilde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Polikliniğine düzenli muayeneleri yapılacaktır. Bu sebeple çocuklarında otizm benzeri(konuşma geriliği, göz temasında kısıtlılık, sosyal etkileşimde kısıtlılık, tekrarlayıcı hareketler, ismiyle seslenince tepki vermeme v.b.) problemleri fark eden aileler mutlak suretlerde bu kliniğimizde veya aile hekimlerine başvurmaları çok önemlidir. Bu uygulama ilimizde sürekli devam edecektir.'

Tepe, 'Bu süreçte aile hekimlerimizden nüfusuna kayıtlı 18-36 aylık tüm çocuklarının bir kereye mahsus taramalarının yapılması ve otizm tanısı bulunan çocukların periyodik olarak takiplerin yapılması istenilmiştir.' diye konuştu.


Editör: Haber Merkezi