CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, TBMM'de yaptığı basın toplantısında, çay üreticilerinin ve ÇAYKUR'da çalışan geçici işçilerin sorunlarını dile getirdi.
Çay tarımıyla uğraşan halkın geçim sıkıntısının had safhaya ulaştığını ifade eden Ocaklı, 'Bölge halkı geçinemez hale geldi. Stratejik ve milli ürün sınıfında olması gereken çayın üreticisini ve tüm bileşenlerini ilgilendiren çay kanununu meclisten geçirmek için tüm çalışmaları var gücümle sürdüreceğim. Yarısı özel, yarısı ÇAYKUR tarafından işlenen yaş çay için taban fiyatı oluşmamasından dolayı üretici, özel sektöre muhtaç hale geldi. Öte yandan dalgalı fiyat, üreticiyi mağdur etmekte. Geçinememe sorunu meydana geldi. Taban fiyat uygulaması mutlaka olmalı' dedi.
'ÜRETİCİ, ÇAYIN YARISINI DEĞER OLARAK KAYBETMİŞ DURUMDA'
Üreticinin gelir kayıtlarını geçen yıllara oranla kıyaslayan Ocaklı, '2021 yılında kilosu 3 lira 87 kuruş olan yaş çay taban fiyatı, 2022 yılında 6 lira 70 kuruş, 2023 yılında ise 11 lira 30 kuruş oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize'de yaş çay taban fiyatını açıkladığı zaman dolar 19'du, şimdi ise 26 TL oldu. Öte yandan gübrenin kilosunun 2000 liradan 12 bin 500 liraya çıktı. Öte yandan çay işçisinin günlük ücreti 200 lira civarından 800 liraya çıktı. Yani gübre 6 kat, çay işçisi ücreti 5 kat artınca üreticinin eline geçen artış, 2,9 olmuş durumda. Yani üretici, çayının yarısını değer olarak kaybediyor' diye konuştu.
'YAŞ ÇAY ALIM FİYATI 15 LİRAYA YÜKSELTİLMELİ'
Milli dayanışma paketini, millete dayatma paketi olarak adlandırdığını belirten Ocaklı, 'Zamlarla beraber çay üreticisinin çektiği bütçe yükü artmıştır. Yaş çay alım fiyatının derhal bizim açıkladığımız tutar olan 15 liraya yükseltilmesi gerekiyor. İktidar eğer bunu yapmazsa, Karadenizli'ler gereğini yapacaktır' ifadelerine yer verdi.