Gürcistan'ın Trabzon Başkonsolosu Avtandil Mikatsadze, konsolosluk binasında açıklamalarda bulundu. 1989'da açılan Sarp Sınır Kapısı ile başlayan iki ülke arasındaki ilişkilerin 30 yılı geride bıraktığını ifade eden Mikatsadze, 'Biz bu kısa süre zarfında çok güzel şeyler başardık, başarabildik ve ilişkilerimizi çok güzel seviyelere taşıyabildik. 1989'da Sovyet Birliği vardı ama Sarp Sınır kapısı açılınca ilişkilerimiz de hemen o zaman başladı. Ben de buna şahit oldum. Tabii sınır kapıları açıldıktan sonra 1992'de diplomatik ilişkilerle birlikte ikili antlaşmalar imzaladık. Ondan sonra hem büyükelçilik hem de konsolosluk Türkiye'de açılmış oldu. 25 yıllık bir süredir de devam ediyor' dedi.
'KAPIDA YILLIK GEÇİŞ 7 MİLYONU AŞTI'
Sarp Sınır Kapısı'nın modernize edildiğini hatırlatan Mikatsadze, 'Hem Türkiye hem Gürcistan tarafında modernize edilmiş kapılarımız mevcut. Bu modernizasyon tabii ki ilişkilerimize katkı sağlayacaktır. Sarp Sınır Kapısı bizler için çok önemli.Türkiye'de de yaya geçişlerinde kolaylık sağlayan ilk kapılardan biridir. 2018 yılında Sarp Sınır Kapısından geçişler 7 milyonu aşmış durumda. Bildiğiniz üzere aramızdaki geçişleri en kolay şekilde sağlamaya çalışıyoruz, vizesiz geçiş uygulamamız buna dahil. Kimlikle geçiş yapılabiliyor bu da ilişkilerimize olumlu katkı sağlaması açısından önem taşıyor. Gümrük işletmelerinde ortak işletme modellerimiz mevcut. Bunları da en kısa zamanda mevcut anlaşmalarımız kapsamında yürürlüğü koyacağız. Bu sayede Türkiye ile örnek teşkil eden ilişkilerimiz sadece bölgemizde değil Avrupa ve çevresinde de devam etsin istiyoruz. Gün geçtikçe Türkiye ile ilişkilerimiz daha güzel seviyede ilerlediği için zamanla sınır kapılarının bir önemi kalamayacak. Sadece iş adamlarının hangi tarafa vergi ödeyeceği konusunda ve güvenlik açısından görev üstlenmesinden dolayı önem arz edebilir. Tabii düzgün çalışan insanlar için hiçbir problem yok, rahatça kapılardan geçebiliyorlar. Artık modernize edilen gümrük kapıları sayesinde suç oranı da düşecek. Düzgün olmayan insanları ise modernize ettiğimiz teknolojik kapılardan çok rahat şekilde kontrol edebileceğiz' diye konuştu.
'İLİŞKİLERİMİZDE 3'ÜNCÜ ÜLKELERİN MÜDAHALESİ 'OLMUYOR' DESEK YALAN OLUR'
Türkiye ile Gürcistan arasında 25 yıldır ilişkilerin sürdüğünü söyleyen Mikatsadze, şunları dedi:
'Çok kısa bir sürede ilişkilerimizi en üst seviyeye taşıdık. Bu yüzden '3'üncü ülkeler müdahil olmuyorlar, olmak istemiyorlar' desek yalan olur. Tabii son zamanlarda bu 3'üncü güçlerin etkisini çok daha fazla hissettik ve hissetmeye devam ediyoruz. Önemli olan bunları bilmemiz, bu konuda devletlerimiz, hükümetlerimiz ortak çalışmalar yapıyor. Dışişleri Bakanlığımız, Ankara Büyükelçimiz Türkiye ile çok iyi işbirliği içerisinde. Herhangi bir problem olduğu zaman direkt temaslar sayesinde çok kısa bir zaman içinde bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Aynı şekilde bölgesel konularda Batum'daki meslektaşımla da beraber çalışıyor ve önlemleri beraber alıyoruz. Bu tarz durumlar hep olacak önemli olan bizim dikkatli olmamız. Bu 3'üncü güçlere sahayı bırakmamamız önemli. En son olarak geçen yılın sonunda bölgesel olarak emniyet müdürleri ile toplantılar gerçekleştirdik. Bu yıl da başsavcılıklarımızla, emniyet birimlerimizle katılım sağlayacağız. Çünkü suçları önlemek için en iyi yol bu'
'TÜRKİYE BÖLGEDE ÇOK GÜÇLÜ BİR DEVLET'
Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını anlatan Mikatsadze, 'Türkiye bölgede çok güçlü bir devlet. Bu yüzden üçüncü güçler bölgede etkilerini arttırmak için çaba gösterecekler. Türkiye bölgede söz sahibi bir ülke konumunda olduğu için dikkatlerimizi daha çok artırmamız gerekiyor. Önemli olan bunun farkında olmamız, bunu bilmemiz ve ortak çalışmalarımızı arttırmamızdır. Sağlıklı işbirliğimiz olduğu sürece bunları beraber aşabiliriz. Türk hükümetine, yetkililere teşekkür etmek istiyorum. Gürcistan'ın bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana desteklerini esirgemiyor. En önemli konumuz olan toprak bütünlüğümüz hakkında da uluslararası alanda işbirliği yapıyoruz. Unutmayalım ki güçlü Türkiye güçlü Gürcistan demek. Hep birlikte daha güçlü olacağız' ifadelerini kullandı.