Mevlana törenlerinin yarım yüzyıldan fazla geçmişi vardır. Başlangıçtan itibaren bu törenlere ilgi gösterilmiş ve bu ilgi giderek çoğalmış ve yaygınlaşmıştır. Bu törenler sadece şehir ve yurt içinden Mevlana'yı sevenlere hitap etmemiş, yurt dışından binlerce insanı kendine çekmiştir. Büyük Türk mutasavvıf, şair ve düşünürü Hz. Mevlana'nın Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri Uluslararası çapta icra edilmektedir.
Etkinlikler, Mevlana Celaleddin-i Rumi hazretlerinin vefat tarihi olan 17 Aralık`ta tamamlanacak şekilde her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında uluslararası kapsamda düzenlenmektedir. Mevlana Celaleddîn-i Rûmî hazretleri, Allahü telanın aşkı ile dolmuş evliyanın büyüklerindendir. 1207'de Belh şehrinde doğup, 17 Aralık 1273'te Konya'da vefat etti. Babası Behaeddîn-i Veled de, büyük alim ve velî idi. Daha çocuk iken babasının kalbindeki feyz-lere kavuştu. Babası ile Hicaz'a, sonra Şam'a, oradan da Konya'ya geldi. Önce babasının halîfesi seyyid Burhaneddin Tirmüzî'den 9 sene feyz aldı. Sonra, Şemseddîn-i Tebrizî onu yetiştirdi. Celaleddîn-i Rûmî, ney ve dümbelek çalmadı, dönmedi, raks etmedi. Bunları, sonra gelen cahiller uydurdu. Divanında 30 bin, Mesnevîsinde 47 bin beyit vardır. Mesnevîsini nazım şeklinde yazarak, düşmanların değiştirmesine imkan bırakmamıştır. Pek çok menkıbesi vardır.
Mevlana hazretleri ahiret hayatını anlatırken; 'Toprağa ekilen hangi tohum toprağın yüzüne canlı olarak çıkmamıştır?' diyerek, toprağa gömülen insanların tekrar canlanacaklarına işaret etmiştir.
Mevlana Celaleddîn-i Rûmî'den
Sükût eyledim, 'kahrı var' dediler.
Biraz söyledim, 'zehri var' dediler.
Sustum, 'kahrından susuyor' dediler.
Biraz konuştum, 'zehrini kusuyor' dediler.