Aile nedir?
Aile, toplumu oluşturan en küçük birimdir. Çekirdek aile anne-baba ve çocuklardan, geniş aile de bunlarla birlikte büyükbaba, büyükanne gibi yakın akrabaların birlikte yaşamaları ile oluşur. Aile toplum yapısının küçük modelidir. Sağlam aile yapısı sağlam toplumun önemli bir göstergesidir. Çünkü aile, karşılıksız sevgi ve fedakarlığın ilk ve en yoğun hissedildiği; bilgi ve görgünün, örf ve adetlerin yalın biçimde öğrenildiği, hayata ilişkin en önemli kodların yüklenildiği yerdir.
Ailenin korunması, dinî hayatımızın devamlılığının sağlanması için de son derece önemlidir.
Şüphesiz İslam dini, bir aile içinde olsun veya olmasın fertlere hitap eder; fertlerin inançlarını biçimlendiren ilkeler ve davranışlarını düzenleyen kurallar sunar. Ama bu inanç ve davranışların ilk şekillendiği yer aile olduğu için, aile yapısının korunmasına büyük önem verir. Ailenin korunması, bireysel ve toplumsal huzurun temininde büyük rol oynar. Huzurlu bireylerden oluşan aileler, huzurlu toplum meydana getirir. Bu yüzden ailede huzur, ailenin birliği ve devamının ön şartıdır.
Ailenin oluşumu önce anne ve babanın bir araya gelmesiyle başlar. Daha sonra buna çocuklar eklenir. Anne babanın bir araya gelmesi evlilik ilişkisiyle oluşur. Evlilik amacı olmaksızın bir araya gelen anne ve baba adaylarının birlikteliği aile olarak nitelenmez. Çünkü aile birlikteliği, geçici heves veya ihtiyaçların karşılanması amacıyla değil, ölünceye dek üzüntü veya sevinçleri birlikte paylaşmak, ortaya çıkabilecek tüm zorluklarla birlikte paylaşmak niyetiyle bir araya gelmeyi gerektirir. Bu yüzden evlilik kararını vermek büyük cesaret gerektirir, evliliği sürdürmek de büyük kararlılık.
Huzurlu olmayan bireylerden sağlıklı bir aile, dolayısıyla sağlıklı bir toplum kurulamaz.