Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı'nda doktora öğrencisi Fatma Ceren Öztürk, 7 ildeki AMATEM'lerde tedavi gören 662'si erkek, 38'i kadın 700 hasta üzerinde yaptığı, 'AMATEM'de Yatarak Tedavi Gören Bireylerin Demografik Özellikleri ve Farkındalık Düzeylerinin Araştırılması' çalışmasını tamamladı.

Araştırma sonunda madde bağımlılığı tedavisi görenlerin yüzde 65'inin bekar olduğu, yüzde 72'sinin gelirinin yetersiz olduğu, yüzde 20'sinde sigara kullanımı öyküsü olduğu ortaya çıktı. Araştırmada ayrıca arkadaş çevresinin madde bağımlılığına etkisinin yüzde 20 olduğu belirlendi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aslıhan Gürbüz, öğrencisi tarafından yapılan araştırmada madde kullanımına ilişkin birçok soruya cevap bulduklarını söyledi. Prof. Dr. Gürbüz, çalışmaya katılanların yüzde 45'inin 26-35 yaş aralığında olduğunu belirterek, 'Yüzde 65'inin bekar olduğunu bulduk. Katılımcıların yüzde 72'si gelirinin yetersiz olduğunu ifade etti. Bu yüzde 72'den yüzde 65'inin ise işsiz olduğunu saptadık. Aile kurumu, aile olmak kişiyi psikolojik ve sosyal açıdan daha güçlü hale getirebiliyor. Yalnızlık, değersizlik duygusu, bir işe yarayamamak ya da işin içinden çıkamadığı psikolojik durumlar ve kişinin maddi olarak kendini yetersiz hissetmesi madde bağımlılığı kullanımını oldukça etkin hale getirebiliyor' dedi.

Editör: Haber Merkezi