İkizdere ilçesinin Sivrikaya mevkiinde yurt dışından kuru çay getiren TIR'ın devrilmesi sonucu sürücü İ.K. yaşamını yitirmişti. Kazanın ardından 'Rize'ye yurt dışından kaçak çay getiriliyor' iddiasında bulunan bazı siyasi yetkililer, konuyu Meclis'e kadar taşıdı.

Konuyla ilgili devrilen kamyonun ait olduğu HMK şirketinin sahibi Ahmet Erçel ve Gümrük Müşaviri Külhan Aytaş bir açıklamalarda bulundu.

Konunun asılsız ve yalan bir şekilde farklı yerlere çekildiğini belirten HMK şirketinin sahibi Ahmet Erçel, kendileri gibi yaklaşık 30 firmanın da yasal yollardan yıllardır kuru çay ithal ettiklerini belirtti.

Erçel, 'Geçtiğimiz günlerde maalesef Rize'nin İkizdere ilçesinde üzücü bir kazayla bir çalışanımızı kaybettik. Bunun üzerine yerelden başlayan ve ardından meclise kadar taşınan asılsız yalan haberler ve açıklamalar üretildi. Bunların aslı astarı yoktur. Biz devletine milletine bağlı işletme sahipleriyiz. Yaptığımız ticaretin hiç bir belgesiz ve kanunsuz tarafı olmamıştır. Devlet ve kanunlar çerçevesinde ithalat yapıyoruz. Bu konuyu bilmeyenlerin yaptıkları açıklamalar, siyasi parti temsilcilerinin bu olayı siyasi malzeme yapmaları bizim canımız sıkmıştır. Bizim gibi bu ticareti yapan 10'larca firma vardır. Bu kaza yaşanmasaydı bu konuda gündeme gelmeyecekti. Biz geçmişte olduğu gibi yine yasal yollardan kuru çay ithalatına devam edecektik. Bizim kanunen bir suçumuz yok, sadece konuşulanlar bizi üzmüştür. Konunun BETA çay firmasıyla da uzaktan yakından alakası yoktur. Kuru çay bizimdir. Yaşanan bu üzüntü veren olay sonrası tek doğru açıklama yapan ve ticaretimizi koruyan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan'a ve yöneticilerine teşekkür ediyorum' dedi.

'İTHAL ETTİĞİMİZ ÇAYIN FİYATI BURADA ÜRETİLENİN ÜÇ KATIDIR'

İthal ettikleri kuru çayın Rize'de imal edilen çaydan farklı bir içimi olduğuna değinen Erçel, 'Bizim ithal ettiğimiz çayın Rize'de üretilen çayla hem üretim hem de içim konusunda bir çok farklılığı vardır. Bizim müşteri potansiyelimiz ayrıdır. Hatta fiyatı da burada üretilen çayın yaklaşık üç katıdır. Çay İhtisas Gümrük Müdürlüğü Rize'de olduğu için bu çayları Rize'ye getirmek zorundayız. Bunu bugün değil yıllardır yapıyoruz. Kamuoyuna sanki kaçak bir iş yapıyoruz diye algı yaratanları açıkça kınıyorum. Bizim yasa dışı bir iş yapmıyoruz' diye konuştu.

'İTHAL ÇAYLAR KAÇAK GİBİ ALGILANIYOR'

Rize'de hizmet veren Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Müşaviri Külhan Aytaş, 2007'de Rize ili Çay İhtisas Gümrük Müdürlüğü olduğunu belirterek, 'Bununla beraber yurt dışından gelen tüm dökme kuru çaylar hangi sınır kapsından olursa olsun Rize Çay İhtisas Müdürlüğü'ne gelip burada analizleri, ve kalite kontrolleri yapılıp, Türk Gıda Kodeksine uygunluk çıkarsa Rize Tarım il Müdürlüğü gerekli belgeyi alabiliyor. Bunun ardından ilgili firma gümrük vergilerini ödeyerek bu kuru çayı iç piyasaya satma hakkı kazanıyor. Fakat eğer uygunluk belgesi alamazsa bu çay geldiği ülkeye geri iade ediliyor. Zaman zaman bizimde muhatap olduğumuz bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Rize ili Çay İhtisas Gümrük Müdürlüğü olduğu için Rize'ye gelen bu ithal çaylar kaçak gibi algılanıyor. Bu böyle değildir. Bu çaylar devlet kontrolünde ve gümrük müdürlüğünün gözetiminde tarım müdürlüklerinin denetiminde piyasaya sürülüyor' dedi.

'İTHAL ETTİĞİMİZ KURU ÇAYIN KİLOSU 8-9 DOLARLARI BULUYOR'

Farklı ülkelerden dökme olarak ülkeye gelen bu kuru çayların devlete yüzde 145 gümrük vergisi vermek zorunda olduğunu vurgulayan Aytaş, 'Ülkemize bu ithalattan ciddi bir şekilde gümrük vergisi gelmektedir. Ayrıca yüzde 8'de KDV ödenerek bu çayların girişi ülkemize yapılmaktadır. Dolayısıyla bu çayın Türkiye'ye giriş fiyatı yaklaşık 8-9 dolar arasında değişmektedir. Bu çaylar yöremizdeki bulunan yerli çaylardan farklı olarak üretim şekli ve damak tadıyla da farklıdır. Bunun tüketicileri de farklı bir kesimdir' ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi