Bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma projesinde bir yılın geride kalması dolayısıyla RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, ihtisaslaşma çalışmalarıyla ilgili değerlendirme yaptı.

Karaman, RTEÜ'nün 12 Aralık 2018 tarihinde, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından koordine edilen ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile eşgüdüm halinde yürütülen 'Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi' kapsamında 'Çay' alanında ihtisaslaşacak üniversite olarak seçildiğini hatırlatarak geçen bir yılın değerlendirmesini yaptı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin 2018 yılında seçilen 5 pilot üniversiteden birisi olduğunu ifade eden Karaman, ihtisaslaşma anlamında bir yıl içinde yapılan çalışmalardan bahsetti ve faaliyetlerini bundan sonraki süreçte çok daha yoğun bir şekilde gerçekleştireceklerini belirtti.

Karaman, 'Üniversitemiz ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz için son derece önemli olan, ülke ekonomisine katkısı yıllık yaklaşık 5 milyar olan ve 200 bin ailenin geçim kaynağını oluşturan çay konusunda ihtisaslaşıyor. Bu kapsamda ilk yılımızı geride bıraktık. Bugün başladığımız noktaya göre çok daha iyi bir konumdayız. Allah'ın izni ve tüm paydaşlarımızın katkılarıyla, yarın bugünden daha iyi olacağız' dedi.

İhtisaslaşma ile Rize'nin ve RTEÜ'nün bir seviye daha yukarı taşınacağını, alan kapsamında üretilecek projelerle şehrin ve bölgenin sosyal ve ekonomik ufkunun genişleyeceğini belirten Karaman, 'Biz Zihni Derin ve Ekrem Orhan gibi ilimiz için yeni bir hikaye yazmaya çalışıyoruz. Bu yolda ortaya mutlaka çok güzel işler çıkacak. İlk yılın ardından geriye dönüp baktığımızda önemli bir mesafe kat ettiğimiz görülüyor. Biz her günü olabildiğince verimli şekilde değerlendirmenin çabasındayız' diye konuştu.

İlk yıl, kavramı anlatma, paydaşları bilgilendirme, proje üretilebilecek alanları belirleme, ihtisaslaşma alanında iş yapacak akademik alt yapıyı hazırlama gibi geniş bir çerçevede çalışmalar yapıldığını belirten Karaman, bir yıl içinde yapılan faaliyetler hakkında özetle şu bilgileri verdi:

'İhtisaslaşma payesinin alınmasının ardından hızlı bir şekilde çalışmalar başladı. Önce yapılacak çalışmaları koordine etmek üzere Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü kuruldu. Sonra da bu alanda yapılacak çalışmaların yasal altyapısını oluşturmak ve çerçevesini belirlemek için 'Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü Yönergesi' hazırlanarak Senatodan geçirildi. Üniversitemizin tüm birimlerinde bilgilendirme toplantıları yapıldı. Bu toplantılar yerel idare, kamu kurumları, mesleki birlikler, sivil toplum kuruluşlarını da kapsayacak şekilde genişletildi. Ayrıca çay tarımı, gıda ve işleme teknolojileri, üretim ve pazarlama, enerji, makine, mekanizasyon, altyapı ve çay turizmi ana başlıkları altındaki birçok alt başlıkla ilgili projelerin planlandı ve bazı çalışmalar da başladı. Daha önce ihtisaslaşma çalışmalarına başlayan üniversitelere ziyaretler gerçekleştirdik ve deneyimlerinden istifade ettik. İhtisas üniversitelerinin Düzce ve Bingöl Üniversiteleri'nin ev sahipliğinde bir araya gelerek tecrübe paylaşımı yaptıkları toplantılara katılım sağladık. Üniversitemiz bünyesinde çay üzerinde çalışan farklı çalışma grupları oluşturduk ve bunların ÇAYKUR ve özel sektör ile birlikte çalışmalarının alt yapısını oluşturduk. Üniversitemiz bünyesinde, sektörün sorunları ve yapılması gerekenleri tam olarak tespit etmek ve bu şekilde ihtisaslaşma konusundaki yol haritamızı biraz daha belirginleştirmek için ülkemizin değişik üniversitelerinde görev yapan ve çay konusunda çalışmaları bulunan akademisyenler ile sektör temsilcilerinin katıldığı 'Çay Çalıştayı' düzenledik. Üniversitemiz ile Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nün birlikte yürüttüğü, ÇAYKUR'un da müşteri kurum olarak yer aldığı TÜBİTAK-KAMAK -1007 Projesi ile ilgili bilgilendirme toplantıları yaptık.'

Karaman, son olarak, bugüne kadar RTEÜ'de çay konusuyla ilgili toplam 110 bilimsel çalışmanın yapıldığını, bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma sürecinin daha iyi bir noktaya ulaşması için paydaşların sağlamış olduğu katkılarla süreci başarılı bir şekilde tamamlayarak hem ürünün çeşitlendirilip kalitesinin daha da artması ve markalaştırılmasına katkıda bulunmak, hem de üniversitenin bölgesel kalkınmanın aktörü kimliğini kazanmasını sağlamak için ekip halinde heyecanı yüksek bir şekilde çalıştıklarını vurguladı.

FOTO GALERİ

Editör: Haber Merkezi