Küresel ölçekte yaşanmakta olan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ifade edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle üniversitelerde 16 Mart'ta eğitimlere ara verildi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi 30 Mart'ta uzaktan eğitimle yeniden eğitimlere başlandı.
RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, 30 Mart'ta başlayan uzaktan eğitim süreci ile ilgili olarak yaptığı açıklama şu ifadeleri kullandı:
'Ülke ve dünya olarak olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte olağan zamanlardaki gibi hareket etmemiz mümkün değildir. Bu durum, eğitim-öğretim süreçleri de dahil olmak üzere her alan için geçerlidir. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak, içinde bulunduğumuz bu olağanüstü dönemin farkındayız ve öğrencilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için çalışmaktayız. COVİD-19 dolayısıyla 16 Mart'ta ara verilen eğitim öğretime, eğitim öğretim süreçlerinin mümkün olduğu oranda kesintiye uğramadan devam etmesini sağlamak için 30 Mart'ta uzaktan öğretimle yeniden başladık. Geçen bir haftalık zaman dilimi derslerin uzaktan öğretim vasıtasıyla verilmesi konusunda en hazırlıklı olan, süreci en rahat ve en sorunsuz bir şekilde götüren Üniversitelerden biri olduğumuzu göstermiştir. Çünkü Üniversitemiz; hem bünyesinde Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin bulunması; ortak zorunlu dersler olan Türk Dili ile Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi derslerinin uzun zamandır uzaktan öğretim yoluyla veriliyor olması; Üniversitemiz bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliği İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programının yürütülmesi; Eğitim Fakültemiz tarafından yürütülmekte olan Pedagojik Formasyon Sertifika Programındaki bazı teorik derslerin uzaktan öğretim vasıtasıyla verilmesi gibi nedenlerle Üniversitemizin kurumsal tecrübemiz vardı, hem de bilgi işlem altyapımızı daha önce güçlendirmiştik ve birbiriyle senkron olan oluşturduğumuz sistem derslerin uzaktan öğretim yoluyla verilmesine de çok müsaitti. İşte bütün bunlardan dolayı derslerin uzaktan öğretimle verilmesi noktasında; ilave herhangi bir sistem satın almadan veya başka üniversitelerin bilgi işlem alt yapısını, programlarını kullanmamıza gerek kalmadan kendi altyapımız, tecrübemiz ve programımızla uzaktan öğretimi yürütüyoruz.
Bahar Yarıyılında, salgından önce, Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarımızda 98 program da eğitim öğretim devam etmekteydi. Bu programlarda toplamda 2827 farklı ders var. Oluşturduğumuz uzaktan öğretim sistemi ile öğretim elemanlarımız 98 programın tamamında eğitim öğretime uzaktan öğretim vasıtasıyla devam etmektedirler. Bahar yarıyılındaki 2827 dersin 2783 tanesini uzaktan öğretim vasıtasıyla veriyoruz. Sadece 44 dersi uzaktan öğretimle veremiyoruz. Bu dersleri de salgın sonrasında yaz döneminde yoğunlaştırılmış bir programla vereceğiz. Uzaktan öğretimle vasıtasıyla verilemeyen dersler klinik uygulamalar ile normal uygulamalar ve stajlardır. Dolayısıyla da teorik 98 programımızda teorik derslerin tamamı ile uygulamalı derslerden uzaktan eğitimle verilebilecek hale getirilebilenleri uzaktan öğretimle vermekteyiz.
Bu süreçte öğretim elemanlarımız ile öğrencilerimizin kütüphane imkanlarımızdan mahrum kalmamaları ve evlerindeyken de bilgiye ulaşmalarını sağlamak için 'Elektronik Kütüphanem' uygulamasına geçtik. Elektronik Kütüphanem uygulaması ile 6 milyon 510 bin 382 elektronik kaynağı öğrencilerimizin ve öğretim elamanlarımızın kullanıma sunmaktayız. Ayrıca öğrencilerimize Üniversitemiz Merkez Kütüphanesindeki 90 bini aşkın koleksiyon arasında yer alan ders kitaplarına mail aracılığıyla ulaşma imkanı da verdik. Böylece eğitim öğretime ara verilmesi dolayısıyla ders kitaplarını ve kaynaklarını kaldıkları yurtlarda veya evlerde bırakarak memleketlerine gitmiş olan öğrencilerimizin de önemli bir sorunu halledilmiş oldu.'
Karaman yapmış olduğu açıklamanın sonunda, uzaktan eğitim sisteminin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi için gayret gösteren RTEÜ UZEM Müdürlüğüne, Bilgi İşlem Daire Başkanlığına, süreci sahiplenen ve derslerini yeni duruma göre düzenleyen öğretim elemanlarına teşekkür etti.