Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı, 2014-2020 dönemi 1. Teklif Çağrısı kapsamında uygulanmaya başlanan Arıcılık Sektöründe Rekabetçilik Projesi (ITM BEE – BSB 136) resmi açılış toplantısı yapıldı.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın Trabzon'da ki merkez binasında gerçekleştirilen toplantıya, TR90 illerinden gelen arıcılık sektöründen 34 paydaş katıldı.

Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon Arıcılık Birlikleri, Arıcılık Araştırma Enstitüsü, Tarım İl Müdürlükleri gibi sektörel paydaşların katıldığı toplantıda ev sahibi DOKA ile Romanya, Bulgaristan, Moldova ve Ukrayna'dan gelen proje ortakları sektöre ilişkin ülke ve bölge/illerine yönelik genel durum, trendler ve sektörel sorun ve projeden beklentilerini ifade ettiler.

DOKA Proje Geliştirme ve Uygulama Birimi Başkanı Mehmet Bozdoğan, projede arıcılık sektörü aktörlerinin taleplerine göre şekillendirilecek üretim teknikleri, verimlilik, pazarlama gibi alanlarda sağlanacak eğitimler ve saha çalışmaları gerçekleştirileceğini vurguladı.

Bozdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

'Üreticilerimiz ve kurumlarımızın aktif katılım sağlaması durumunda projeden maksimum faydanın sağlanarak bölge ve ülke ekonomisi için önemli bir iktisadi sektör olan arıcılıktaki rekabetçiliğimizin hem verimlilik hem ticaret hacmi bakımından gelişebilecektir.'

Proje ekibince gerçekleştirilen sunumda 2 yıllık bir süre zarfında uygulanacak projede 5 Karadeniz ülkesinden proje ortaklarının yaklaşık 750 bin Avroluk bir kaynak kullanarak, Karadeniz Havzasında arıcılık sektörü üreticileri, işletmeleri ve ilgili kurumların katılımı ile bir işbirliği ağının oluşturulması, Teorik eğitim ve saha çalışmaları ile arıcılık yapan üreticilerin bilgi birikimlerinin arttırılması ve Havza içi ve Avrupa pazarına yönelik tanıtım ve fuar faaliyetlerinin düzenlenmesi olmak üzere 3 ana başlık altında faaliyetler gerçekleştireceğini belirttiler.

Doğu Karadeniz Bölgesi illerinden gelen arıcılık sektöründen temsilciler projenin uygulanmasında gerekli katılım ve desteğin sağlanması hususunda üzerlerine düşenleri yapmaktan memnuniyet duyacaklarının ifade ettiler. Arıcılık Birlikleri ve diğer paydaşlar sektörün ihtiyacı olan gerekli teknik eğitim ve konferansların düzenlenmesi ve uluslararası işbirliklerinin arttırılmasından önemli faydalar elde edebileceklerinden ötürü projenin uygulamaya geçmesinden duydukları memnuniyetlerini dile getirdiler.

Projede gerçekleştirilecek olan eğitimler, saha çalışmaları, uluslararası konferans ve tanıtım gibi etkinliklerin verimli olabilmesi için 2020 yılının Nisan ayına kadar olan proje süresi içerisinde arıcılık sektörünün mevsimsel çalışmalarına uygun bir çalışma takvimi oluşturulması konusunda mutabık kalındı.

Editör: Haber Merkezi