Çelik, Organik çaya bir an önce geçiş sağlanamazsa, çayda başka sorunlarda karşımıza çıkabilira dedi. Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ziyaret için geldiği memleketi Artvin`in Yusufeli ilçesinde organik çay tarımı ilee ilgili değerlendirmelerde bulundu. Organik tarımın ve organik çayın çok önemli olduğunu ifade eden Çelik, Organik tarım ve organik çay son derece önemli. Milletimizin beklentisi ve yöneticiler olarak da hangi düzeyde olursak olalım, organik tarım ve organik çay konusunda yoğun bir mücadelenin olduğunu ifade etmek istiyorum. Özellikle Doğu Karadeniz`de Rize, Artvin ve Trabzon illerimizde çayla geçim sağlanıyor. Özellikle Rize ilimizde çayın dışında başka bir gelir kaynağının, tarımsal anlamda söylüyorum olmadığı dikkate alınırsa çayın ne kadar önemli bir ürün olduğu ortada dedi.
ÇAY BİTKİSİ TOPRAKTAN GIDASINI ALAMAZ HALE GELMİŞ`
Çay üretiminde uzun yıllardır kimyasal gübrenin kullanıldığını ifade eden Çelik, kimyasalların toprağı öldürdüğünü ve verimi azalttığını ifade etti. Çelik, Yıllardır çay üretiminde kimyasal gübrelerin kullanıldığını biliyoruz. Sayın cumhurbaşkanımızın da çok ciddi hassasiyeti var bu kimyasallardan çayımızın arındırılması, çay alanlarımızın arındırılmasıyla ilgili olarak. Ben bakan olduğum dönemde çok hızlı bir şekilde daha önce kısmi az bir alanda organik çay tarımı yapılırken tümden bu 3 ilimizde organik çay üretimine geçilmesinin doğru olacağını, bilimsel verilerle tespit ettik. Bilimsel diyorum çünkü, kimyasallar özellikle nitrat artık toprağı öldürmüş. Çay bitkisi topraktan gıdasını alamaz bir hale gelmiş, o derece katılaşmış toprak. İkinci olarak tabi, toprağa artık geçmeyen bir nitrat yer altı sularına derelere, çaylara karışır bir noktaya gelmiş bu da balıklarımızı zehirler noktaya ulaşmış durumda. Önümüzdeki yıllarda organik çay bir an önce geçiş sağlanamazsa, çayda başka sorunlarda karşımıza çıkabilir sağlık açısından. Onun için sayın cumhurbaşkanımızın hassasiyetle üzerinde durduğu bu konuyla ilgili bir gün daha geciktirilmemesi ve Rize, Trabzon ve Artvin`deki çay üreticilerimizin de büyük desteğiyle organik çay üretimine geçilmesi gerekiyor diye konuştu
`KALİTELİ ÇAY İÇİN ORGANİK TARIM ŞART`
Çay tarımında organik gübrenin kısmi olarak verimi düşürebileceğini belirten Çelik, bu düşüşün desteklerle telafi edilebileceğini söyledi. Çelik, Bu konuyla ilgili organik gübrede hiçbir sorun olmayacağı inancındayım. Verimde kısmi bir düşüş olabilir, o da kesin değil. Böyle bir şey söz konusu olur ise bunu da desteklerle telafi etmek mümkün. Biz hem ülke insanımıza daha sağlıklı hem de yurtdışında dünyaya pazarlayacağımız çok daha sağlıklı ve kaliteli bir çayı üretme zorunluluğumuz vardır. İnanıyorum ki bu gün de bakanlıklar dün olduğu gibi bu alanda çalışmalarını kısa sürede tamamlarlar ve bu beklenen organik çay üretimine geçmiş oluruz. Ayrıca bir çay kanunu meselesi de var. O çay kanunu meselesi de başbakanlığa sevk edilmişti. Bu çerçevede orada birkaç maddelik bir düzenlemeye ihtiyacın olduğunu da biz Doğu Karadeniz`deki üretici kardeşlerimizle paylaşmıştık. Önemli, çünkü tarım alanı dar olan, tarımsal imkanları kıt olan bu bölgede her şeyi çaya endeksleyen vatandaşımızın bu ve benzer sorunlarını çözen ve uluslararası piyasalarda kalitesiyle yer bulan, çay alanlarını genişleten bir anlayışı oturtmamız gerekiyor ifadelerini kullandı.