Creatiny RoboTeam üyelerinden Abdullah Kırmızıyüz, 'Aslında bu sene biz tatmin olmadık. Seneye tekrar katılıp, tabii ki de birinciliği hedefliyoruz' dedi. KTÜ öğrenci topluluklarından KTÜ-Ortahisar Creatiny RoboTeam takımı, 22-28 Mart 2023 tarihleri arasında ABD'nin Florida eyaletinde düzenlenen 13'üncü RoboBoat 2023 Elektrikli Otonom Su Üstü Araç Yarışması'na katıldı. Dünya genelinden 28 takımın başvurduğu ve 19 takımın tasarımlarıyla mühendislik açısından dizayn, mekanik, yazılım ve elektronik alanlarında rekabet ettiği yarışmada, KTÜ-Ortahisar Creatiny RoboTeam takımı, kendi tasarladıkları araçlarıyla dünya ikincisi oldu. Yarışmada, insansız su üstü araçlarıyla Türkiye'yi temsil eden ilk ve tek takım olan 5 kişilik ekip, elde ettikleri başarıyla yurda döndü. Hedef yükselten öğrenciler, gelecek yıllarda katılmayı planladıkları yarışmaların hazırlıklarına, üniversite kampüsünde bulunan çalışma merkezlerinde başladı.

'GÖZÜMÜZÜ DAHA BÜYÜK HEDEFLERE DİKTİK'

ABD'deki yarışmaya katılan ekipten Abdullah Kırmızıyüz, projelerini geliştirmeyi sürdürdüklerini belirterek, 'Geçen yılki yarışmada aldığımız dereceden sonra gözümüzü daha büyük hedeflere diktik ve Amerika'da, Amerikan Donanması tarafından düzenlenen 'RoboBoat' yarışmasına katıldık. Geçen seneki gibi bu sene de 10 kişilik bir ekibimiz var ama ekibimizin arkasında 'Creatiny' topluluğumuz var. Hep beraber bu projeleri beraber geliştiriyoruz. Bu sene katıldığımız yarışmada da ilk senemiz olmasına rağmen güzel bir derece aldık' dedi.

'SENEYE TEKRAR KATILMAYI DÜŞÜNÜYORUZ'

Elde ettikleri başarıdan daha fazlasını hedeflediklerini söyleyen Kırmızıyüz, 'Önümüzdeki zamanlarda da bu projeyi şirketleştirme aşamasına sokmayı düşünüyoruz. Kurduğumuz bu platformun üzerine eklemek istediğimiz daha yeni teknolojiler var. Bu sene katıldığımız yarışma 13 senedir düzenleniyor. Aslında bu sene biz tatmin olmadık. Seneye de tekrar katılmayı düşünüyoruz. Tabii ki de birinciliği hedefliyoruz seneye de. Bu yarışmanın bir üst seviyesi var 'RobotX' diye. Bunda da daha büyük bir gemi üzerinde bir otonom sistem denememizi istiyorlar. Böyle hedeflerimiz var' diye konuştu.

'PARKURLARI GÜZEL BİR ZAMAN DİLİMİNDE TAMAMLADIK'

ABD'de düzenlenen yarışmada, insansız su üstü araçlarında stabilizasyonun artırılması talep edildiği için tasarımda değişiklik yaptıklarını anlatan Ceren Yedican da, 'Tek gövdeli bir tekneden katamaran tipi iki gövdeli, stabilitesi biraz daha yüksek, bize yüksek yüzey alan imkanları sunan bir tekne tasarımına geçiş yaptık. Teknemiz şu anda istediğimiz alet ve ekipmanları üzerine ve içerisine yerleştirebileceğimiz büyüklükte. Elektronik anlamdaki ağırlık gibi sıkıntılarımızı da çözebiliyor. Gövdesi gayet hafif. Üzerine elektronik donanımları yerleştirdiğimizde de batma oranı, tekneyi denizde sorun yaratmayacak şekilde yüzebilir durumda kılıyor. Teknemiz bu sene yaklaşık 40 kilo ağırlığında ve şu an hızı yarışmadaki diğer teknelere nazaran çok yüksekte. Yarışmayı pek çok arkadaşımıza göre parkurları güzel bir zaman diliminde tamamladık. Yarışmaya başvuru yaptığımız süreçte 28 farklı takım vardı fakat 19 takım olarak yarıştık ve dünya ikincisi olduk' ifadelerini kullandı.

'YARIŞMAYLA YATIP YARIŞMAYLA KALKIYORDUK'

Yedican, 'Yarışmaya başlıyoruz dediğimiz andan sonraki bütün 24 saatimizi, her günümüzü aldı diyebiliriz. Yarışmayla yatıp, yarışmayla kalkıyorduk. 'Eve gittik, bugün tatil hiçbir şey yapmıyoruz' gibi bir süreç kesinlikle olmadı. Onun dışında herkes atölyede yattı kalktı. Evinde yatıyorsa da aklı bizdeydi, diyebilirim. Böyle çalışmalarda bireysel hayat diye bir şey de kalmıyor ama sonucunda kişi kendine çok şey katmış, bireysel anlamda başarı oranında da tatmin olmuş hissediyor. Ülkesine kattığı şeyler için de ekip arkadaşlarıyla edindiği bu haz için de yeterince değer' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi