Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, 2022 TÜİK verilerine göre Samsun'un, fındık üretiminde 111 bin 701 ton ile Türkiye genelinde yüzde 14,60'lık paya sahip olduğunu, bu verilerinde kenti Türkiye'nin Ordu'dan sonra ikinci büyük fındık üreticisi konumuna getirdiğini söyledi. Üretimin yüksek olmasının yanı sıra verimde istenilen düzeye ulaşılamadığını ancak verimi arttırmak için 'Fındık Bahçeleri Teknik Uygulamalarla İyileşiyor' projesinin başlatıldığını söyleyen İl Müdürü Sağlam, 'Bu proje, dekar başına elde edilen fındık veriminin daha yüksek seviyelere çıkarılmasına ve ilimiz üreticilerinin sosyoekonomik seviyelerinin güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır' diye konuştu.
SAMSUN'DA FINDIK ÜRETİMİ YÜKSEK, VERİM DÜŞÜK
Türkiye, dünya fındık üretiminin yüzde 65'ini, ihracatının ise yüzde 70'ini tek başına karşıladığını, 7 milyon 440 bin 473 dekarlık alanda yaklaşık 765 bin ton fındık üretimi yapıldığını belirten İl Müdürü İbrahim Sağlam, 'Fındık, ülkemiz için çok önemli ve stratejik bir tarım ürünüdür. Samsun 2022 TÜİK verilerine göre, toplam 1 milyon 206 bin 479 dekarlık alanda, 111 bin 701 ton fındık üretimi ile ülkemizde yüzde 14,60'lık bir paya sahiptir. Türkiye'de üretim bazında ikinci sırada yer alan Samsun'da, son 5 yıla bakıldığında ortalama dekara fındık verimi ise 100 kilogram civarındadır. Türkiye ortalamasının 90 kilogram olduğu düşünüldüğünde ilimizde verimliliğin istenilen düzeyde olmadığı görülmektedir. Doğru teknikler ile verimliliği arttırmaksa mümkündür. Eylül 2022-Eylül 2024 tarihleri arasında 2 yıl olarak planlanan proje kapsamında fındık yetiştiriciliği yapılan 13 ilçede, 500 mahallede oluşturulacak örnek fındık bahçelerinde en az bin fındık üreticisiyle çalışılması planlanıyor. Bu noktada alet-ekipman ve makine temin ihalesi yapıldı' dedi.
FINDIK VERİMİNE VE ÜRETİCİLERE KATKI SAĞLAYACAK PROJE
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün koordinesinde, sivil toplum kuruluşları ve üniversitenin de katılımıyla hayata geçirilen proje ile üreticilere örnek olunacağını belirten İl Müdürü Sağlam, 'Proje kapsamında ilçe büyüklükleri göz önüne alınarak, 24 farklı 'fındıkta teknik uygulama ekibi' planlaması yapıldı. Bu proje sayesinde, Samsun'da ekonomik getirisi yüksek olan fındık üretimi, uygun tekniklerle oluşturulacak bahçeler sayesinde üreticilere örnek olunacak. Bu amaçla, verim ve kalite artacak, verimden düşen bahçeler yeniden verimli hale getirilecek. Bu sayede dekar başına elde edilen fındık verimi daha yüksek seviyelere çıkarılması ve üreticilerimizin sosyoekonomik refah seviyelerinin güçlendirilmesine katkı sağlanacak. Bu doğrultuda bilimsel ve gelişmiş üretim teknikleriyle birim alandaki verimin miktar ve kalitesinin arttırılmasına yönelik olarak, il müdürlüğümüz koordinasyonunda, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ziraat Odaları ve üretici birliklerimizin de katılım sağlaması ile planlanan 'Fındık Bahçeleri Teknik Uygulamalarla İyileşiyor' Projesi uygulamaya konulmuştur' ifadelerini kullandı. (DHA)