İskencidere vadisinde yapılaması planlanan taş ocağını durdurmak adınan İkizdere Dernekler Federasyonu tarafından CİMER'e dilekçe gönderme kampanyası başlatıldı.

İkizdere Dernekler Federasyonu'ndan yapılan açıklamada, 'Bölge halkının ve ileri gelenlerinin yıllardır süren uğraşmaları sonucu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İkizdere Vadisi'nin bölgenin yeni turizm destinasyon alanı olması çalışmalar yapıyor. Rize İli, İkizdere İlçesi, İkizdere Vadisi Doğal Sit Alanı, Bakanlık Makamının 13.08.2020 tarihli ve 170536 sayılı oluru ile kısmen 'Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı' ve kısmen 'Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil edilmiştir.' denildi.

'İkizdere Vadisi Taş Ocaklarına Kurban Edilemez'

Açıklamada bu kararlara karşın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Trabzon 11. Bölge Müdürlüğü tarafından Şimşirli, Cevizli ve Gürdere köyü arasındaki vadi için yeni ruhsatlar verildiği belirtilerek, 'Geçen sene ruhsat izni alan müteahhit firmaya açtığımız yürütmeyi durdurma davasını kazanmamıza rağmen bu sefer Ulaştırma Bakanlığı tarafından ruhsat başvurusu yapılmış ve İskencidere vadisi için ruhsat alınmıştır. Daha önce yapılan başvuruda yıllık 100 bin ton çıkarılacak taş bu ruhsatta yıllık 15 milyon 724 bin 800 ton/yıl çıkarılmıştır. Bu bölgede yaşayan köylüleri direk ilgilendiren ve geçim kaynakları tamamen ortadan kaldıracak bu girişimler hiçbir şekilde bölgedeki köylülere danışılmadan yapılıyor. İkizdere vadisi taş ocaklarına kurban edilemez.' ifadeleri kullanıldı.

Çay Bahçelerine Zarar Verecek

İskencidere vadisinin eşsiz bir bitki örtüsüne sahip olduğunun belirtildiği açıklamada, 'Vadide bulunan orman sayısız yabani hayata ev sahipliği yapılmaktadır. 'Deli Bal' olarakta bilinen ve vadinin önemli geçim kaynaklarından olan bu ürün, vadide doğal yöntemlerle Gürdere köylüleri tarafından üretilmekte ve temel geçim kaynaklarındandır. Taş ocağının vadiye vereceği en büyük zararlardan bir tanesi de köylülerin en öneli geçim kaynağı olan çay bahçeleridir. Yine vadide bulunan çay bahçeleri ile köylülerin önemli geçim kaynaklarındandır. Taş ocağı nedeni ile bu yaşam aracını kaybedeceklerdir. Her ne kadar Karadeniz su kaynakları açısından zengin gözükse de, yapılması planlanan taş ocakları ile yerüstü ve yeraltı su kaynakları yok edilecektir. HES tünelleri açılmasıyla susuz kalan köyler ortadadır. Bu su kaynakları iki köyün ortak kullandıkları kaynaklar olup bu durumda İskencidere vadisinde bulunan iki köy Cevizli ve Gürdere köylülerimiz su kaynaklarını kaybetmiş olacaktır' denildi.

Editör: Haber Merkezi