Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, mayıs ayında belediyenin yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Çervatoğlu, Covid-19 sürecinin belediye çalışmalarını engellese de 'mec'i kültürüyle mayıs ayı içerisinde büyük hizmetler yaptıklarını söylerek, 'Mayıs ayı baharın sonlanarak yaza geçtiğimiz ay. Hüzün ve cesaretin ayı. Emeğin bayramı ile başlayarak gencecik yaşlarında ülkemizin aydınlık geleceği için idam sehpalarına cesaretle çıkanların ayı. Mayıs ayında bu yıl pandemi süreci ile mücadele ile birlikte Ramazan'ı da yaşadık. Belediyemiz pandemi konusunda çalışmalarını sürdürürken toplumcu ve kamucu anlayışla yatırımlarını gerçekleştirmeye çalıştı. Toprağın önemini bilen bir anlayışın hakim kılınarak tarım alanında çalışmalarını hızlandırdı.' dedi.
Yardımlar 'Fındıklı Halkı' adına yapıldı
Çervatoğlu, ihtiyaç sahibi vatandaşların ramazan ayını daha huzurlu geçirebilmesi amacıyla 'sosyal belediyecilik' anlayışıyla iş insanlarıyla birlikte el uzatmaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:
'41 yurttaşımız, iş insanımızın ve belediyemizin katılıyla 200 lira tutarında paketler halinde 702 ihtiyaç sahibi yurttaşlarımıza yardımlar ulaştırdık. Toplamda belediyemizin katkılarıyla 140 bin 400 lira tutarında yardım toplandı. Sol elin verdiğini sağ elin görmemesi temel ilkesi ile hiçbir reklam ve görseli paylaşmayarak hatta belediyemizin logosu veya herhangi bir reklamı yapılmayarak İş İnsanlarımız ve Yurttaşlarımızın katkılarıyla 'Fındıklı Halkı' adına yardım kolilerini dağıtmaya özen gösterdik.'
'Çaylarımızın tarlada kalmaması için çalışmalar yürüttük'
Çervatoğlu, sorunlu bir çay sezonu yaşadıklarını ifade ederek, 'Çay sezonu genellikle mayıs ayında başlar ekim ayına kadar sürer. Bu süre içerisinde 3 kez ürün alınır. Aslında tarım ürünleri arasında şanslı üreticiler arasında yer almaktayız. Süreklilik arz eden bir ücret girişi olur üreticilerimize. Yaşadığımız Covid-19 salgınından dolayı gerek işçilikte gerekse yarıcı bulmada bölgemizde önemli sorunlar yaşanacağını öngörerek, atalarımızın yaptığı gibi tüm üreticilerimizin tarlalarında üretime katılmasını hedefledik. Salgın döneminde alınan önlemler kapsamında çay hasadında yaşanacak sorunlara çözüm üretebilmek adına Fındıklı Ziraat Odası, Fındıklı Muhtarlar Derneği Fındıklı Kent Konseyi ve Belediyemiz olarak öncelikle kooperatif mantığı ve 'meci' anlayışıyla çaylarımızın tarlada kalmaması için çalışmalar yürüttük' dedi.
'Ata tohumlarımızdan 100 bin fide ürettik'
Çervatoğlu, pandemi sürecinde yapılan çalışmlar hakkında şu açıklamalarda bulundu:
'Kamucu, toplumcu bakış açısıyla pandemi sürecinde su ücretlerinin yüzde 50 indirimli haliyle halkımıza götürülmesi ve kiracılarımızdan kira tahsilatının yapılmamasına bu ay da devam ettirdik. Ülkemizin gerek salgınlara karşı mücadeledeki direnci gerekse gelişmişlik düzeyinin ilerlemesinin temel kaynağının geleneksel tarım olduğuna inanan belediyemiz bu alanda ilgili meslek kuruluşlarıyla birlikte çalışmalar yürütmeyi hedef aldı. Bu kapsamda Fındıklı Ziraat Odası ile birlikte geleneksel ata tohumlarımızdan 100 bin fide ürettik. Bu fidelerimizi Fındıklı halkına ücretsiz olarak dağıttık. Gelecek yıl bu sayıyı en azından iki katına çıkarmayı hedefleyen çalışmalar sürdürmekteyiz. Yedi dönüm araziyi tarım parkı yaparak Fındıklı Ziraat Odası ile birlikte üretimimize devam etmekteyiz. Ayrıca iki adet sera oluşturarak kendi ihtiyaçlarımızı Park Bahçeler Biriminin özverileri ile birlikte üretmeye başladık. Yurttaşlarımızdan Ercan Bekiroğlu'nun beş dönüm arazisinin kullanım hakkının belediyeye tahsis etmesiyle birlikte geleneğimize ve geleceğimize sahip çıkarak 'Gençlik Tarım Parkı'nı oluşturduk. Bu alanlarda tarımsal üretim gerçekleştirerek halkımızın daha ekonomik olarak sebzelere ulaşmasını hedeflemekteyiz. Yurttaşlarımızdan Osman Terzi'nin yaklaşık on beş dönüm çay tarlasının ürününü belediyemize bağışlaması ile birlikte 'Çay Meci' düzenledik. 1,5 gün boyunca toplamda 90 kişinin katılımıyla, toplama, temizleme, taşıma, satma ve yemek ekipleri oluşturulmuş, meci usulü 5 bin 770 kilogram çay toplandı ve 20 bin 195 lira gelir elde ettik.'
'Fındıklı'da 'meci' daha anlamlıdır'
Sosyal toplumcu belediyecilik anlayışıyla yönetimlere halkın katılımını önemsediklerini belirten Çervatoğlu, 'Bu kapsamda tüm çalışmalarımızı imece anlayışıyla sürdürmekteyiz. Meci yardımlaşmaktır, paylaşmaktır, barıştır, kardeşliktir, üretimdir, aydınlık yarınlarımızdır, sözün, yetkinin, kararın ve iktidarın halkta olmasıdır. Meci karşılık beklemeden insanlık adına, doğamız yararına insanlığa hizmet etmektir. Meci birlikteliktir, herkesin ihtiyacını kolektif bir anlayışla ortak çalışma yürüterek karşılayabilmektir. Fındıklı'da meci daha anlamlıdır. Meci; dünü bilip, bugünü okuyup, yarını örgütleyebilmek ve paylaşabilmektir' diye konuştu.