OMÜ Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Şahin, yaz aylarında uzun süre boyunca güneşte kalmanın cilde zarar verebileceğini, bu zararlarının önüne geçmek için önlem alınması gerektiğini söyledi. Güneşin vücuttaki yararlarına ve zararlarına değinen Dr. Öğretim Üyesi Şahin, 'Yaz aylarında güneşle birlikte beyindeki hücrelerimizden melatonin ve seratonin gibi hormonların salgılanması artar. Özellikle seratonin mutluluk hormonu olarak bilinir, güneşli havalarda daha mutlu oluruz. Ayrıca güneş ışınlarının etkisiyle derimiz D vitamini salgılanmasına yardımcı olur. Ancak fazla güneş ışınlarına maruz kalmanın zararlı yönleri de var. Erken yaşlanma, deri kuruması, deri damarlanmasında artış, deri lekelerinde ve deri tümörlerinde artışı zararlı etkileri arasında sayabiliriz' dedi.

'DERİ KURULUĞU TEDAVİ EDİLMESSE, DERİ EGZAMALARINA ZEMİN HAZIRLAYABİLİR'

Yaz aylarında hastaların genel olarak hangi deri hastalıklarından dolayı dermatoloji polikliniklerine başvurduğunu da anlatan Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Şahin, 'Yazın en sık karşılaştığımız hastalıklar arasında deride kuruma, mantar, isilikler ve sivilceler yer alıyor. Güneş ışınlarına fazla maruz kalma, banyo veya deniz sonrası tekrar güneş maruziyeti deri kuruluğunu arttırır. Deri kuruluğu uygun şekilde tedavi edilmediğinde ise bu durum deri egzamalarına zemin hazırlayabilir' ifadelerini kullandı.

'GÜNEŞLE ARTABİLEN SIK GÖRDÜĞÜMÜZ 3 TİP CİLT KANSERİ TÜRÜ VAR'

Güneşin cilt kanseri üzerindeki etkilerine de değinen Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Şahin şunları söyledi:

'Güneş vücudumuza çok fazla hasar verebiliyor. Bu hasarlardan en önemlisi ve biz dermatologların istemediği durum cilt kanserlerinin oluşması. Sık gördüğümüz güneşle artabilen 3 tip cilt kanseri türü vardır. Bazal hücreli kanser, skuamoz hücreli kanser ve melanom. Üçünde de ana etken güneş ve bu kanserleri en fazla güneş ışınlarına maruz kaldığımız vücut bölgelerinde görmekteyiz. Güneşin zararlarından korunmak için güneş ışınlarının dik açıyla geldiği 10.00 ila 16.00 saatleri arasında olabildiğince dışarı çıkmamayı öneriyoruz. Çıkılacağı takdirde de güneş koruyucu krem sürmeyi ve güneşte çok fazla kalınmamasını tavsiye ederiz. Çünkü güneşin dik açıyla geldiği saatlerde cildimize ne kadar ve kuralına uygun biçimde güneş kremi sürsek de etkili olmayabilir.'

Editör: Haber Merkezi