Bilime, akla, kültürel değerlerimize uygun olan doğrudur, güzeldir. Bu tanım yani doğru ve güzelin tanımı, batılı fikir adamlarından ve kültürümüzde yetişmiş gönül ehli şahsiyetlerin eserlerinden faydalanılarak yapılmış, uzun bir sürede sentezlenmiş bir tanımdır.
Alexis Carrel isimli fikir adamı da 'Başarının sırları' adlı kitabında benzer bir tanım yapmaktadır. Bir şeyi doğru olması için fizik, kimya, biyoloji, matematik, sosyoloji, psikoloji, teoloji vb. ilimlere uygun olması gerektiğini ısrarla vurgulamıştır. Yetiştireceğimiz insanlar ,'Bu fikir, bu düşünce, bu davranış, bu hareket, bu söz, bu hipotez… Bilime, akla ve kültürel değerlerimize uygun değildir. O halde doğru değildir, güzel değildir, reddediyorum!' diyebilmelidir. Bunun için doğru ve güzelin tanımı, beyinlere ve gönüllere iyice yerleştirilmelidir.
Uygulamalı olarak, yaparak, yaşayarak doğrunun tanımından hareketle doğru ve güzel olanlar bulunmalı, çirkin olanlar reddedilebilmelidir. Dünyanın en büyük devleti oln Osmanlı İmparatorluğu'nu 46 yıl yönetmiş cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman, Otuz yıl şeyhülislamlık yapmış büyük alim Ebussuud Efendi'den mühürlü onay(fetva) almadan, ona danışmadan kendi başına karar vermezdi. 'İstişare etmeden kendi aklı ile hareket eden pişman olur .' kaidesini bilir ve uygulardı. Bu kaide bin eserin özetiydi. İmam-ı Azam'ın en büyük talebesi bu kaideyi yüzüğüne yazmıştı. Sultan Süleyman, bu mühürlü fetvaları bir çekmecede biriktirdi. Vasiyetinde, namazını Ebussuud Efendi'nin kıldırmasını ve bu çekmecenin kabrine konulmasını istemiştir. Defin esnasında Ebussuud Efendi çekmecedeki kendi fetvalarını gördü. Ağlamaya başladı. 'Ey koca sultan, sen kendini kurtardın! Ebussuud'u kim kurtaracak ?' dedi Çocuklarımızın hem akıllarını güçlendirmeli hem de onlara akıllarını kullanmayı öğretmeliyiz. Onlara istişare etme davranışını kazandırmalıyız ki bu sayede çocuklarımız yanlışa ve yanılgıya düşmesinler. Doğru ve güzeli bulsunlar. Doğru ve güzel olmayanı reddedebilsinler. Böylece iki cihan saadetine ersinler.
Kaynak: Güçlü ve Mutlu İnsan yetiştirmek.