Başkan Arslan, ikinci sürgünün üreticiler açısından zor geçeceğine dikkat çekerek, Çaykur'un vade zamanını kısa tutmasının önemli olduğunu vurguladı.
Özel sektörün bankalardan istediği krediyi alamadığına değinen Arslan, 'Birinci sürgünde özel sektör, elindeki imkanları kullanarak satışlardan elde ettiği gelirle yaş çay alımını peşin olarak gerçekleştirdi. Ancak birçok özel sektör şu anda kredi başvurularını henüz sonuçlandıramadı. Büyük sektörler peşin fiyatına çay alabilirken, bazıları taban fiyatın altına inmek zorunda kalacaklar ve burada mağdur olan üreticiler olacak. Çay işçilerine ödeme yapmak için ürünü peşin ve ucuza vermeye mecbur kalacaklar' dedi.
Çaykur'un aldığı ürünün bedelini üreticilere haftalık veya 10 gün içinde ödemesi gerektiğini vurgulayan Arslan, 'Çaykur arzu ettiği ürünü alabilmesi için ödeme tarihlerini öne çekmek zorunda. Özel sektörlerden bazıları, Çaykur'un ödeme tarihine göre planlamalarını yapıyor. Diğer firmalar ise düşük fiyatlarla çay almaya başladılar. Nakit sıkıntısı yaşayan sektörler ise uzun vadeler sunmaya başladılar. Burada Çaykur'a büyük görev düşüyor ve ödeme tarihlerini mutlaka öne çekmesi gerekiyor' diye konuştu.
Bilindiği üzere Çaykur bir önceki ay aldığı yaş çay ürününün ödemesini ertesi ay sonu üreticilerin hesabına yatırmaktadır.