Koronavirüs salgını ve çay hasadı için şehre gelecek üreticilerin gecikmesi ile birlikte sorunlar içerisinde başlayacak olan yaş çay sezonunda müstahsili zorlayan konulardan birisi de ziraat odasının kestiği aidatlar oluyor.
Mali müşavir ve bağımsız denetçi Temel Ali Uzun, çay müstahsilinin üye olduğu sivil toplum kuruluşu olan ziraat odasının sıkıntıları görmezden geldiğini dile getirdi.
Uzun, ziraat odasının müstahsilin hakkını savunamadığı, korumadığı gibi, çay parasından zorla kesilen aidatların usulsüz, kanunsuz ve yasal süreç işletilmeden tahsil edildiğini belirterek aidat vermemek için bağlı olduğunuz fabrikalara dilekçe verin çağrısında bulundu.
Uzun, ziraat odası yönetimi, müstahsilden yıllık aidatların tahsili aşamasında 13.07.2016 tarih ve 29769 sayılı Resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe uymadığı, yıllık aidat cetvellerini ilgili muhtarlara göndermediği, askı süresi içinde müstahsile duyurmadığını belirterek, 'Bu yönetmeliğe uyulmadan yapılan aidat tahsili yasal değil. Üreticinin haklarını koruma adına süreçle ilgili yasal işlem başlatacağım. Ayrıca müstahsillerin bağlı olduğu çay fabrikalarına verecekleri dilekçe ile ziraat odası ve diğer kişi ve kurumlardan kesinti yapılmamasının önüne geçilebilir. İlgili dilekçe örneğini aşağıda çay üreticileri ile paylaşıyorum. Bu dilekçeyi doldurarak çay sattıkları Çaykur fabrikasına başvuru yapsınlar. Bize katkısı olmayan Sivil Toplum Örgütlerine her yıl hakkımız olan parayı ödemek zorunda değiliz.' dedi.
Çay Fabrikası Müdürlüğüne
………….…………… TC Kimlik numarasıyla ………………….. çay alım yerinin müstahsiliyim.
Fabrikanıza teslim ettiğim yaş çaylardan yargı kararı ve kendi rızam dışında
kesinti yapılmamasını arz ederim. …/…/….
Adres: İsim – İmza