DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman ile Güneysu Belediye Başkanı Rıfat Özer tarafından imzalanan sözleşmeye göre projenin altı ay içinde tamamlanması öngörülüyor.
DOKA tarafından fizibilite çalışmaları kapsamında yüzde 90'lık kısmı finanse edilecek olan proje ile çay atıklarından enerji üretilebilmesi için fizibilite çalışmaları yapılacak.
'Gelişen ve değişen dünyada neredeyse ar-ge ile teknoloji ile enerji ile ilişkisi olmayan hiçbir şey yok' diyen Adıyaman, 'Gelişen dünyada ya senaryo yazan olacağız ya da yazılan senaryolara uyan. Ya ar-ge yapıp üreten bir toplum olacağız ya da üretilen teknolojiyi satın alan, tüketen bir toplum olacağız. Bu proje bölgemizin çok önemli bir ürünü olan çaydan enerji üretmeyi hedefliyor. Geleceğin dünyasına hazırlanma adına çok önemsediğimiz bir proje. İnanıyorum ki çok verimli sonuçları olacak' diye konuştu.
Adıyaman, konuşmasına şöyle devam etti:
'Burada görmek istediğimiz geleceğe dönük somut sonuçlar. Atılan adımlarla da bunun kısa zamanda somut sonuçlar oluşturacağını biliyoruz. Güneysu Belediyemizin çok güzel bir projesi. Enerji, çöpten, artıktan üretiliyorsa, ülkeye katma değer yaratıyorsa, istihdam sağlıyorsa baş tacı edilmeli, biyokütle enerjisi yüksek öncelikli yenilenebilir kaynak olarak desteklenmelidir dedik ve desteğimizi verdik. Bu atıkların biyoyakıta dönüştürülmesi hem ciddi bir geri kazanım sağlayacak hem de çevreye olumlu bir etkisi olacaktır. Bu projenin bölgemiz için örnek proje olacağına inanıyorum.'
Fizibilite Çalışmalarına Başlanacak
Başkan Özer ise, 'DOKA tarafından yüzde 90'lık kısmı finanse edilen projede çay atıklarından enerji üretilmesi için fizibilite çalışmalarına başlanacaktır. Söz konusu proje ile doğal ortamlarda bulunan atık ağaç ile siyah çay üretimi sonrası ortaya çıkan çay çöpleri kullanılarak enerji üretimi yapılması planlanmaktadır' dedi.
6 Ayda İçerisinde Tamamlanacak
Fizibilite çalışmalarına 1 ay içerisinde başlanacağını kaydeden Özer, 'Projede 6 aylık süre zarfında çalışmaların tamamlanması hedeflenmektedir. Proje doğrultusunda, üretilecek enerji miktarı, kullanılacak atık ağaç ve çay atıkları değerlendirilerek, istihdam sayısının yanında uygulanabilecek proje tipleri de tespit edilecektir' diye konuştu.
Özer sözlerine şöyle devam etti:
'Kamu ve özel sektöre örnek projeler arasında yer almasını düşündüğümüz projemiz için Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Adıyaman ile birlikte hibe ödenek sözleşmesini imzaladık. Yapılacak olan çalışmalarla hem enerji üreteceğiz hem de az da olsa istihdama katkı vereceğiz.'