İlkokul birinci sınıf ve okul öncesi eğitime başlayacak öğrenciler için 4 Eylül 2023 Pazartesi 'Uyum Haftası' başlayacak. 11 Eylül 2023 Pazartesibaşlayacak olan 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı öncesinde okula yeni başlayacak olan öğrencilerin öğretmenleri ve okul ile tanışması ve alışma süreçleri sağlanacak. OMÜ Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Ayçiçek Dinçer, Uyum Haftası öncesinde ebeveynlere uyarılarda bulundu. Okulun korkutucu bir yer olmadığının anlatılması gerektiğini söyleyen Dinçer, okuldan önce çocuklara okul ortamının gösterilmesinin ve öğretmeni ile tanıştırılmasının, çocuğun okula uyum ve alışma süreci açısından faydalı olacağını belirtti. Dinçer, 'Çocuklar okula başladıklarında güvenli ortamlarından ayrılıyorlar. Bilmedikleri bir ortama girecekler. Bilinmezlik içerisinde olan çocuklarınızın tepkilerini normal karşılayın' diye konuştu.
'ÇOCUK GÜVEN ALANINDAN ÇIKIYOR'
Okula başlama sürecinin öğrencilerin yanı sıra, ebeveynler için de stresli ve telaşlı bir durum olduğunu söyleyen Dinçer, 'Yeni eğitim öğretim yılı ile birlikte milyonlarca çocuk okula başlayacak. Aslında burada en önemli konu, anaokulu, kreş ve ilkokullara başlayacak olan çocuklar ve ebevynleri. Her ne kadar biz çocuğa odaklansak da ebeveynler için de çok stresli ve tatlı telaşı olan bir durumdur. Okul bir çocuğun hayatında çok önemli bir yere sahip. Çünkü hiç birimiz ilkokul deneyimlerimizi unutmuyoruz. Bir de çocuğun konfor alanından çıktığı, çok güven duyduğu; anne-baba, anneanne, babaanne, dede ortamından çıktığı artık yeni bir otorite figürünün hayatına girdiği bir dönem. Öğretmeni artık hayatına girecek. Onunla güven bağı kurduğumuz bir dönem oluyor. Bu noktada çocuklara en başından olayı anlatmak gerekiyor. Çocuk için kaygı durumu var. Çünkü hiç bilmediği, tanımadığı insanları tanıyacak. Bilmediği bir ortama girecek. Çocuk artık güven alanından çıkıyor' ifadelerini kullandı.
'OKUL BİRKAÇ AY ÖNCEDEN ANLATILMALI'
Ebeveynlerin, okula başlayan çcouklarının karakterine göre çeşitli kaygılar yaşayabileceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Dinçer, 'Çocuğun gelişimi ve mizacına göre; 'benim çocuğum içe dönük bir çocuk, acaba orada arkadaşlık kurabilecek mi?' ya da 'benim çocuğum arada altını ıslatıyordu, orada ıslatsa neler olacak?' kaygılar olabilir. Okul sadece sosyalleştiğimiz, arkadaş bulduğumuz bir yer değil aslında. Bir yerde disipline alıştığımız bir yer. Belli saatlerde derse girecek, araya çıkacak, yemek sırası bekleyecek, söz hakkı verilmediğinde beklemek zorunda kalacak. Yenmeyi ve yenilmeyi öğrenecek. Hal böyle olunca çocuk için yeni bir ortam. Ebeveyn için de stresli olabiliyor. Burada en önemli şey çocuğa anlatmak. Aslında her konu için bu durum böyle. Çocuk bir bilinmezliğe giriyor. Bazı çocuklar ortamlara ayak uydurmada kolaylık yaşarken, bazıları ise daha zor uyum sağlar. Çocukların doğuştan gelen mizaçları var. Çocuğun mizacına göre, mümkünse birkaç hafta ya da birkaç ay önce çocuğa okulu mutlaka anlatmak lazım. Ama anlatırken de 'Sen artık büyüdün, abla oldun' gibi söylemlerden ziyade artık yaşı gereği okula gitmesi gerektiği, orada farklı şeyler öğreneceği anlatılmalı' dedi.
'UYUM SORUNU YAŞARSA UZMANA BAŞVURUN'
Okula başlayacak çocuklar için ebeveynlere önerilerde bulunan Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Yaz döneminde çocuğa, başlayacağı okul gezdirilebilir, bahçesi, sınıfı gösterilebilir, mümkünse öğretmeni ile tanıştırılabilir, okulla ilgili özel ve güzel anılarımız anlatılabilir. Çocuğu bu olaya artık alıştırmak gerekiyor. Okul gereçleri çocukla birlikte seçilebilir. Güzel ve keyifli bir süreç. Bunu korkutucu hale getirmemek gerekiyor. İlk günlerde çocuk ayrılmak istemeyebilir, ağlayabilir. Çünkü çocuk bilinmezlik karşısında. Tepkilerini normal karşılamak lazım. Çocuk ayrılmak istemediğinde mümkünse onu sakinleştirmek veya ihtiyaç duyuyorsa o günü ya da ilk bir haftayı okul etrafında geçirmek önemli. Bir de çocuğa akşam alacağınız saati söylediğinizde mutlaka o saatte orada olun. Çocuğa hiçbir zaman tutamayacağınız sözler vermeyin. Çocuk için güven kaybı olur. Çocuk uyum sağlayamadığında onunla alay etmemek, eleştirmemek ya da okula gitmesi için rüşvet teklif etmemek gerekiyor. 1 aydan fazla süre boyunca çocuk uyum sağlayamadıysa, bir uzmandan da destek almak gerekiyor.'