OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aysun Pekşen, ilkbaharın gelmesiyle, halkın doğadaki mantarları toplayıp tüketmeye başlayacağını belirterek uyarılarda bulundu. Doğadaki mantarları tanımayan, morfolojik özelliklerini bilmeyen kişileri dikkat etmeleri konusunda uyaran Pekşen, mantar zehirlenmeleri sonucunda böbrek ve karaciğer yetmezliğinin görülebileceğini ifade ederek, 'Mantarı bilen, bu konuda uzman olan kişilerin mantarı toplaması çok önemli' dedi.

İLAÇ OLARAK DA KULLANILIYOR

Türkiye'nin zengin bir ülke olduğunu söyleyen Prof. Dr. Pekşen, 'Türkiye biyoçeşitlilik bakımından oldukça zengin bir ülke. Sadece bitki florası değil, mantarlar bakımından da son derece zenginiz. Karadeniz Bölgesi de bölgeler açısından en zengin olanıdır. Doğa mantarları bakımından bu zenginliğin birtakım avantajları var, çünkü mantarlar toplanıp gelir getiriyor. Yurt dışına ihraç ettiğimiz çok değerli doğa mantarlarımız var ama bunun dışında da bilmeden, bilinçsizce toplanan mantarlar var. Özellikle sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde ciddi zehirlenme olaylarıyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Aslında mantarların yaşantımızda sadece gıda olarak değil, zaman zaman ilaç olarak değerlendirilmesi ya da yaşantımıza kattığı farklı değerler mevcut. Yakın bir dönemde doğadan mantarlar çıkmaya başlayacak, sezon açılacak. Mantar toplamalarından kaynaklı yanlış birtakım inançlar var. Mantarı çok iyi bilmeyen kişilerin yaptığı toplamalardan kaynaklı zehirlenme olayları üzerinde durulmalı' diye konuştu.

'PAZARDA SATILAN DOĞA MANTARLARINA DİKKAT EDİLMELİ'

Doğadan toplanan ve zehirli olma özelliği taşıyan bazı mantarların, yendiğinde kısa sürede semptom gösterdiğini, bazılarının ise uzun zaman sonra tepki gösterdiğini ve bunun da ölümcül sonuçları olabileceğini belirten Prof. Dr. Pekşen, 'Genellikle yeme özelliğine sahip çok değerli mantarlar var ama mantarları çok iyi tanımayan, bilmeyen, morfolojik özellikleriyle ayırt edemeyen kişilerin mantar toplarken benzeterek ya da 'Bu yenir' diyerek topladığı mantarlar çok ciddi zehirlenmelere yol açabiliyor. Bu nedenle mantarı bilen, bu konuda uzman olan kişilerin toplaması çok önemli. Hatta mantarı tanımadan toplayıp, pazara getirip satıldığında da ciddi zehirlenmelere yol açma durumu olabiliyor. Bunların mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Mantar zehirlenmelerinde bazı türler kısa sürede sersemletme, kusma gibi tepkiler gösterirken; bazı türler de daha uzun sürede zehirlenme belirtileri verebiliyor. Geç semptom verdiği için kişi, birtakım organ yetmezliklerine girebiliyor. Böbrek yetmezliği, karaciğer gibi. Dolayısıyla fark edildiğinde geriye dönüşümüyle maalesef zehirlenme olayı ölümlerle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle mantar türlerinin çok iyi tanıtılması ve bilen kişilerle toplanmasına özen gösterilmesi gerekiyor' ifadelerini kullandı. (DHA)

Editör: Haber Merkezi