Rize Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Derneği tarafından Turizm Bakanlığı desteği ile sürdürülen etkinliklerde bilinçli olta balıkçılığı uygulamalar ile anlatıldı.
Rize Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Derneği tarafından Turizm Bakanlığı desteği proje kapsamı gereğince Fırtına vadisinde düzenlenen etkinliğe çok sayıda balıkçı ve vatandaş katıldı.
Fırtına vadisi programında konuşan Dernek Başkanı Bayram Ali Sarı olta balıkçılığının bir kültür olduğunu belirterek ' Deniz kıyısında ve akarsuların bol olduğu bir ilde yaşamamıza rağmen maalesef bilinçli balıkçılık yapmamaktayız, Dünya da benzeri az görülen kırmızı benekli Alabalık bir tek bizim bölgemizde ve akarsularımızda bulunmakta, bilinçsiz avcılık ile balık neslini tüketmek üzereyiz, Akarsularımızda bulunan bu balıkları maalesef çeşitli uygulamalar ile yok etmekteyiz, bizim burada amacımız kültürümüz olan Olta balakçılığını geliştirmek ve bilinçli bir kültürü bırakmaktır' dedi.
Olta dağıtıldı
Fırtına vadisinde ki etkinlikte vatandaşlara olta dağıtan Dernek Başkanı Bayram Ali Sarı ' Uzun yıllardır olta balıkçılığı yapmaktayım, maalesef dere yataklarımız elektrik verme, kireç, dinamit gibi yok ediciler ile balıkların nesilleri tüketilmekte, Turizm Bakanlığı projesi kapsamında Tarım il müdürlüğü ve Milli parklar bölge müdürlüğünden Balık avlanabilecek yerlerin isimlerini aldık ve diğer bölgelere BALIK AVLAMAK YASAKTIR ibarelerini koyduk, olta balıkçılığı kültürü yaşatılmalıdır' dedi.
Katılımcılara olta dağıtımı yapan Bayram Ali Sarı uygulamalar hakkında Turizm İl Müdürü İsmail Hocaoğlu ile birlikte katılımcıları bilinçlendirdi.
İsabetli bir proje
Rize Turizm İl Müdürü İsmail Hocaoğlu ise tarih boyu insanların olta balıkçılığı ile yaşadığını son dönemlerde ise olta balıkçılığı yerine insanların akarsuları yok edecek çeşitli patlayıcı ve yok ediciler ile balık neslini tükettiğini belirterek ' Güvenlik güçlerimiz büyük cezalar uygulamakta, kültürümüz olan olta balıkçılığı maalesef bilinçsiz yapılmaktaydı, bu anlatma Olta Balakçılığı derneğini kutluyorum' dedi.
Oltalar dereye atıldı
Vatandaşlara dağıtılan oltalar Fırtına deresine atılarak balık avcılığı başlatıldı. Etkinlikte fırtına vadisi gezildi ve katılımcılara Osmanlı Alabalık tesislerinde alabalık ikramı yapıldı. Ardından tarihi kemer köprüler gezilerek yasaklı bölgelere tabelalar konuldu.