Bunun son örneği Florida'da gerçekleşti. Geçtiğimiz Şubat ayında 7 yaşındaki bir kız çocuğu, plajda erkek kardeşiyle kazdığı 1 buçuk metre derinliğindeki çukura düştü ve ardından kumlar üzerine çökerek küçük çocuğun hayatını kaybetmesine neden oldu.

Çukurun çökmesinin ardından insanlar kızı oradan kurtarmaya çalıştı ancak itfaiyecilerin olay yerine ulaşmaları birkaç dakika sürdü ve bu da çocuğun hayata döndürülmesi için çok geçti.

Her ne kadar plajda çukur kazmak oldukça masum bir eylem gibi görünse de eğer çukur birinin üzerine çökecek kadar derinse, böylesine bir durumda kaçmak oldukça zor. Hatta öyle ki araştırmalar kuma gömülerek boğularak hayatını kaybedenlerin sayısının, köpekbalığı saldırılarından daha fazla olduğunu gösteriyor.

Kumun özellikleri
Kum aslında başlı başına bir malzeme olarak düşünülmemeli. Çapı 0,06 ila 2 mm arasında değişen malzemelere genel olarak "kum" adı veriliyor. Kumun türüyse onu oluşturan maddeler tarafından belirleniyor. Kalsiyum karbonattan oluşan mercan kumu plajlarının bulunduğu tropikal kıyılar dışında plajlarda bulunan en yaygın kum, silikon dioksitten oluşan kuvars kumudur.

Kumdan daha iri taneli olan materyaller, dokunduğumuzda yumuşak hissettirmez. Bu nedenle sağlam kumdan kaleler yapmak için ideal değildir. Kumun ağırlığı, hangi materyalden oluştuğuna göre değişiklik gösterir. Saf kuvartz kumundan oluşan ve bembeyaz görünen plajlarda, metreküpü ortalama 41 kilogram ağırlığa sahiptir.

Ancak çoğu plaj genellikle çok daha fazla mineralin karışımından oluşur ve bu nedenle alışık olduğumuz sarımsı renkte görünür. Kumun daha koyu olmasını sağlayan mineraller, aynı zamanda daha ağır olmasını da sağlar. Çoğu plajdaki kumun metreküpü kuruduğunda neredeyse 58 kilogram kadar ağır olabiliyor.

Neden kumda çukur kazmamalıyız?
Kuru, gevşek kum taneleri, üst üste yığıldığında maksimumda 33 derecelik bir eğime sahip yığın oluşturuyor, buna da "yatış açısı" deniyor. Yatış açısı, bir yığının sabit kalabildiği en dik açıya verilen isim ve her bir kum tanesi arasındaki sürtünme kuvveti bu açıyı belirliyor.

Hepimizin bildiği gibi kum, ıslakken çok daha dengelidir. Çünkü su ve kum taneleri arasındaki yüzey gerilimi, kum yığınının dik açıda bile durmasını sağlayabiliyor. Ancak kum kuruduktan sonra bu yüzey gerilimi ortadan kalktığı için, dik açıdaki kumlar çökmeye başlıyor.

Yani eğer plajda bir çukur kazdıysanız, kum ıslak kaldığı sürece çukurunuz olduğu gibi kalacak. Ancak kum kuruduğu zaman çukurunuz çökecek.

Kazdığınız çukurun kumlarının kuruması ya da çukurun kenarındaki birinin ağırlığı gibi nedenlerle çukur çöktüğünde, ağır taneler bu çukurdaki tüm delikleri doldurur. Bu da çukura biri gömüldüğünde hava alabileceği herhangi bir boşluk olmayacağı anlamına geliyor.

Muhabir: ENVER KALENDER