Bayrak açıklamasında, '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961'den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye'ye özgü bir kutlama günüdür. Peki 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nasıl ortaya çıktı? Türk basın tarihine 'Dokuz patron olayı' olarak geçen ve gazetecilerin haklarının ilk kez yasal güvence altına alındığı gün 10 Ocak 1961'dir. Gazeteciler haklarını elde etmek için neler yaptı? 10 Ocak neden Çalışan Gazeteciler Günü ilan edildi? İşte 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü hakkında bilinmesi gerekenler..

1961-1971 arasında 'Çalışan gazeteciler bayramı' adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, ' 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü' olarak değiştirildi. Bugün gazetecilerin geldiği nokta ise tüm hakları ellerinden alındığı gibi yıllardır onurla taşıdıkları sarı basın kartları mavileştirilerek basın kimliksiz bırakıldı. Yerel gazetelerin ayakta durduğu yerel ilanlar bir takım oyunlarla ellerinden alınarak gazeteler kapatılmaya ve ortadan kaldırılmaya çalışıldı. Gazeteciliğin yerelden başladığı ülkemizde yerel gazeteler eski gücüne kavuşturulmalı ve sanal çöplüğü olan habercilikte yasalar ile çöplükler ortadan kaldırılmalı' dedi.

'BASIN, YANDAŞ OLMAYA YÖNLENDİRİLDİ'
Son 25 yıldır gazetelerin itibarının düştüğünü belirten Bayrak, 'Basın yandaş olmaya yönlendirildi, siyasi iktidarlar veya muhalefet partileri kendi yandaş medyalarını kurarak gazeteciliği ve televizyonculuğu adete borozanları haline getirdiler. Gazetelere ve televizyonlara artık itibar gösterilmemekte, Türk basını yeniden tarafsızlığına doğru itilmeli ve yasalar ile tarafsızlık ilkeleri ortaya konmalı, meydanı boş bulan ve 3-5 kuruş harcanarak oluşan haber siteleri yasalar ile düzenlenmeli' dedi.

Türk basınının yeniden güçlü hale gelmesini dileyen Bayrak, meslektaşlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü' kutlayarak açıklamasını tamamladı.

Editör: Haber Merkezi