ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi'yle ilgili, 'Niye karşı çıkılıyor anlamakta zorlanıyorum. Mükemmel olacak. Bölünmüş bir yol değil. Yayla yollarını düzenleyerek güzel bir hale getiriyoruz. 100 tane fidan kesildi, yol kenarında 13 bin fidan dikildi' dedi.
Rize ve Artvin programlarının ardından Trabzon'a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bölgedeki bazı yatırımlar, yapımı tamamlanan ve temeli atılacak tesisler hakkında açıklamalarda bulundu. Valiliği ziyaret eden Bakan Eroğlu, bakanlığının yatırımlarından bahsetti, Trabzon'a daha önce müjdesi verilen 62 yatırım ve tesisin 48' inin tamamlandığını söyledi.
YEŞİL YOL PROJESİ
Bir gazetecinin tartışmalara konu olan Yeşil Yol'da çalışmaların yeniden başlamasına ilişkin sorusunu yanıtlayan Bakan Eroğlu şunları söyledi:
'Gelen turistler daha ziyade yaylalara, mesirelik alanlara çıkmak istiyor ama yol yok. Yeşil Yol yaylaları birleştiren 7 metre genişliğinde bir yol. Bu yol yaylaları ulaşılabilir hale getirme projesidir. Yeşil Yol denilmesinin sebebi de şudur; orada yüksek kotlarda ağaç yok çoğu yerde. Trabzon'da kesilen ağaç yok zaten. Rize'de 13 metreküp, yani 100 tane ağaç kesilmiş. Bu yolu adeta yeşil bir koridordan geçiyormuş gibi yapacağız. Muhteşem ağaçlar dikilecek. 10 binlerce ağaç dikilecek. Yol yeşillikler arasından gidecek. Şu anda orası yol yeşil değil, yüksek kotlarda olduğu için ağaç yok.'
'NİYE KARŞI ÇIKILIYOR ANLAMAKTA ZORLANIYORUM'
Tahrip etmek değil ormanları çoğaltmakla mükellef olduklarını kaydeden Bakan Eroğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü:
'Vatandaş, 'yol gelirse denetim olur' diye karşı çıkıyor. Orada çok bağıran kişilerin kaçak inşaat yaptıkları da ortaya çıktı. Samsun'dan Artvin'e kadar olan bu alanda gerçekten çok büyük bir turizm potansiyeli olacak. Tahribat yok. Hatta daha sıkı koruyacağız. Niye karşı çıkılıyor anlamakta zorlanıyorum. Mükemmel olacak. Yol da bölünmüş bir yol değil. Mevcut yayla yollarını düzenleyerek güzel bir hale getiriyoruz. Gidiş geliş olacak, çok şeritli yol olmayacak. Büyük ölçüde mevcut yolları kullanıyoruz. 100 tane fidan kesildi, 13 bin fidan yol kenarına dikildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığıyız. Tahrip etmek değil, ormanlarımızı çoğaltmakla mükellefiz. Dünyada pek çok ülkede orman varlığı azalıyor. Bizde orman varlığı son 13 yılda bir buçuk milyon hektar, yani 15 milyon dekar arttı. Hatta bu konuda Birleşmiş Milletler'den özellikle ödül aldık. Dünya ormancılık zirvesi ilk defa Amerika'nın dışında İstanbul'da yapıldı.'
DÜNYAYA ORMANCILIK ALANINDA DESTEK VERİYORUZ
Dünyada birçok ülkeye ormancılık alanında destek verdiklerini ifade eden Bakan Eroğlu, 'Orta Asya'da, Balkanlar'da, Kafkasya'da, Afrika'da faaliyetlerimiz var. Pan Afrika diye birlik var. Onlara da destek veriyoruz. Onların adı da Yeşil Duvar. Senegal'den Cibuti'ye kadar bir yeşil duvar oluşturulması için destek veriyoruz. Arkadaşlara söyleyelim, orada gidip baksınlar. Yeşil duvar diye ona da karşı çıkabilirler. Burada Yeşil Yol, Afrika'nın ortasında Yeşil Duvar' dedi.
UZUNGÖL'E TELEFERİK
Bölgenin gözde turizm merkezlerinden olan Uzungöl'de yapılmasını planlanan teleferik projesinde sona gelindiğini ve projeye yakın zamanda başlanacağını anlatan Bakan Eroğlu, valilik binası karşısınaki yeşil alana da fidan dikti.