AK Parti Rize Milletvekili Muhammed Avcı, Rize şehir merkezini taşımadıklarını sadece kentsel dönüşüm için bazı alanları birebir aynı şekilde yapmanın gayreti içerisinde olduklarını açıkladı. Avcı, 'Sorunlu eski diye tabir edeceğimiz binaların kat yükseklikleri ile ilgili belli düşüşler olacak. Maksimum 6-7 kat olmak üzere bir planlama yapılıyor. Bu planlamada arta kalan dairelerin hak sahiplerinin haklarının korunabilmesi için belli rezerv alanlar oluşturduk. Bunlarla ilgili olarak acil kamulaştırma kararı aldık. Bu rezerv alanları Yağlıtaş, Salarha ve Engindere'de Çaykur'un alanını içinde barındıran yerlerdir. Birkaç aşamada projeyi gerçekleştirmek istiyoruz. İlk olarak uzun zamandır Rize'nin gündeminde olan belediye bloklarından başlamayı planlıyoruz. Çok daha bütüncül bir proje ortaya koyarak sadece belediye blokları ile işi bırakmıyoruz. Belediye bloklarından başlayarak kültür merkezine kadar olan bölgeyi kademeli bir şekilde dönüşüme tabi tutacağız.' dedi.
'VATANDAŞLARIMIZIN HUKUKU KORUNACAK'
Bu alanda yapılacak olan projeyi TOKİ'nin hazırladığını ifade eden Avcı, 'Hazırlanan örnek proje üzerinde birtakım eleştirilerimizi dile getirdik. O eleştirilerin de TOKİ tarafından değerlendirilerek proje son halini alacak. Biz vatandaşlarımızın hassasiyetlerini biliyoruz. Burada en fazla korumaya çalıştığımız şey; vatandaşlarımızın hukukudur. Onları bir zarara uğratmadan, bir şekilde bu dönüşümü gerçekleştirmek istiyoruz. Çok kısa bir süre içerisinde proje ve maliyeti ortaya çıkacak. Bu maliyetlerle ilgili olarak vatandaşlarımız ile görüşmelere başlayacağız. Rize Belediyesi ile koordineli bir şekilde bu alanda yıkacağımız iş yerlerini geçici bir süre ile başka yere taşıyabileceğimiz bir alan oluşturmak istiyoruz. O alan Rize'nin kalbi, çok önemli iş yerlerine sahip bir yerdir. O iş yerlerinin bu inşaat sürecinde kapanmamasını istiyoruz. İnşallah en kısa sürede belediye blokları ile ilgili çalışmalarımızı başlatmış olacağız.' diye konuştu.
'2 BİN 700 YENİ KONUT YAPILACAK'
Yaklaşık 2 bin 700 konutluk bir rezerv alanında çalışmaların yakında başlayacağını müjdeleyen Avcı, şunları dedi:
'Engindere mahallesinde bin 200, Yağlıtaş'ta yine bu rakama yakın ve Salarha'da da 500 konutluk bir rezerv alanı oluşuyor. Öncelikle hak sahiplerini mağdur etmeden daire veya işyeri sahibi yapmak istiyoruz. Oradan arta kalan daire ve işyerleri ile birlikte merkezde fazlalık olarak çıkan daire sahiplerine teklif etmek vesilesiyle bu dönüşümü gerçekleştirmek istiyoruz. Belediye blokları dönüşüm çalışmalarında ilk tercihiz olacak. Deniz sitesi de bizim önceliklerimizden birisidir. Oradaki vatandaşlarımızın da bir an önce dönüşümün gerçekleştirilmesi için talepleri var. Şu an deniz sitesinin projesi çıkmadı. TOKİ orası içinde çalışıyor. Zemin artı 4-5 ve 6 olarak planlanan bölgeler var. Dolayısıyla yatay mimariye çok değer veriyoruz. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği bir şekilde şehir silueti oluşturmak istiyoruz. Bu sadece bir kentsel dönüşüm değil. Şehrin en önemli aksını yeniden yapılandırıyoruz. Bir şehir merkezi inşa ediyoruz. Bunun son derece modern ve yerel mimari ile bezenmiş bir hüviyetle oluşturmak istiyoruz.'
Salarha bölgesi için konut projelerinin çıktığını belirten Avcı, 'O alanda yavaş yavaş son noktalara geldik. Engindere'de biraz daha gecikebiliriz. Çaykur ve bakanlık arasında halledilmesi gereken işler var. O alan Çaykur'un arazisi olduğundan bunu bir şekilde çözmeye çalışıyoruz. Sanayi sitesinin taşınmasıyla ilgili çalışmalar başladı. Yakın bir zaman içerisinde sanayi sitesini taşıyacağımız alan da acele kamulaştırma kararının alınmasıyla birlikte bir an önce imalata başlayacağız. Taşındıktan sonra sanayi sitesi, hal ve Çaykur'un arazisinin bulunduğu alan bir bütünsel planla birlikte tamamlanacak. Orada da adeta yeni bir kent oluşturuyoruz. Müthiş bir yaşam alanı ve yeni bir ticaret merkezi ortaya çıkıyor. İlk kazmanın vurulabilmesi vatandaşlarımıza bağlı. Biz proje çalışmalarını tamamladıktan sonra vatandaşlarımızla görüşmelere başlayacağız.' ifadelerini kullandı.
Yağlıtaş ve Salarha için ilk kazma yakın bir zamanda vurulabileceğini açıklayan Avcı, 'Merkezde çalışmalara başlamamız için vatandaşlarımızın ikna olması ve iş yerlerinin belirlediğimiz alanlara taşınması gerekiyor. Bunları gerçekleştirdikten sonra yıkım faaliyetlerini başlatacağız. Bu zaman dilimini çok fazla ölçemiyorum çünkü Rize Belediyesi ile vatandaşlar arasında bir müzakere yürütülecek. 15-20 gün sonra son proje çıkacak. Biz zaten bu süreçte hazırız. Ondan sonrası vatandaşlarımızın kararına kalmıştır. Ne kadar kısa zamanda ikna edebilirsek o kadar hızlı başlayacağız. Burada bir kamulaştırma yok, dönüşüm var. Vatandaşlarımız burada hak sahibidir, sadece burada yapılacak olan imalatın maliyeti ile ilgili onlara yük çıkacak. Bunun dışında biz vatandaşlarımızın haklarını gasp etmiyoruz. 30 yıl önce yapılmış bir bina ile yeni inşa edilmiş bir binanın değeri tabi ki de aynı olamaz. Şu an 200 bin liralık bir daireye sahip olan vatandaşımız, o alanın modern mimari ile birlikte sıfır bir bina haline gelmesiyle binasının değeri 500 bin liralara çıkabilir. Arada bir fark oluşuyor. Burada vatandaşlarımız ciddi bir şekilde karla çıkabilirler. Bizim de öngördüğümüz tablo budur. Timya Vadisi'nde yapılan dönüşümün mantığı ile burada yapılan aynı. Biz burada iyileştirme yapmak istiyoruz. Vatandaşlarımızın haklarının gasp edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Bu konunun da takipçisi olacağız.' dedi.